čarobna šrilanka

šrilanka

Šrilanka, pristna in raznolika

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Zaprite oči in si pred očmi naslikajte podobo ježe skozi džunglo na slonovem hrbtu. Intimni hotelski resort v osrčju gozda ob jezeru. Nasmehe domačinov v deželi kjer čas še teče počasi. Budistične templje, ki odražajo tisočletja staro kulturno tradicijo. Rodovitno zemljo, kjer zraste vse, kar vanjo posadite. Peščene plaže, ki vas vabijo v turkizno modro morje, le nekaj korakov od vašega obalnega resorta … Vse to so prizori potovanja po Šrilanki. Potovanja, ki vam bo predstavilo enega najlepših obrazov Azije, kjer se prepletejo razgibana zgodovina, raznovrstna kulinarična doživetja, bogastvo rastlinstva in živalstva.

 

Za popoln zaključek pa vam predlagamo, da potovanju po Šrilanki dodate še nekaj dni tropskega razvajanja na belih peščenih plažah Maldivov.


1. dan: EVROPA–KOLOMBO | obroki na letalu

Popoldan polet letala z letališča v Ljubljani ali Benetkah proti Istanbulu ali enemu od letališč ZAE (Dubaj ali Abu Dhabi). Večerni pristanek.

2. dan: KOLOMBO–DAMBULA–KANDALAMA | obroki na letalu, večerja

Malce po polnoči nadaljevanje leta proti Kolombu s pristankom v jutranjih urah. Po opravljenem prečkanju mejne kontrole vas bo pričakal naš predstavnik, ki bo obenem tudi vaš vodnik na potovanju. Sledil bo začetek potovanja v osrčje tropskega gozda Šrilanke. Vožnja bo razkrila njegove številne obraze, podobe prijaznih domačinov, pisanih stojnic s sadjem ob poti, … Vmes postanek v Habarani, kjer vas čaka edinstveno doživetje - jahanje slonov. Popoldan prihod v Dambulo ter obisk mogočnega skalnega tempeljskega kompleksa, ki se razteza skozi 5 skalnih jam ter vključuje več sto različnih kipov in podob bude. Nato se boste zapeljali do vašega resorta ob jezeru, kjer bo čas za oddih ob bazenu, sprehod ob jezeru ali katero od sproščujočih masaž, po katerih resort slovi. Večerja in prenočevanje.

3. dan: DAMBULA–SIGIRIYA–POLONARUVA–DAMBULA | zajtrk, večerja

Po zajtrku vožnja do Sigirije. Tu vas bo navdušila mogočna navpična skala, visoka preko 200 m. Na njej je princ Kasjapa v 12. stoletju zgradil mogočno palačo v podobi leva. Sledil bo vzpon po stopnicah proti vrhu. Na poti si boste ogledali freske »Deklice v oblakih« – edine posvetne freske na Šrilanki. Z vrha skale se vam bo z malo sreče ob lepem vremenu odprl prekrasen pogled na okolico. Sledil bo obisk ene izmed starodavnih prestolnic Šrilanke, Polonaruve. Nekdanji center je doživel svoj vrh v času vladarja Parakramabahu I. V tem času je veljalo zlato načelo, da »vsaka kaplja poslana z nebes pade na rodna tla«, zato so v tem času uredili obsežne namakalne sisteme, ki predstavljajo osnovo za namakanje še danes. Sprehod skozi ostanke starodavnih templjev, religiozne stupe in podobe Bude vas bodo popeljale nazaj v preteklost. Eden najznamenitejših kipov v kompleksu je 14 m visoka podoba Bude, ki sega v 12. stoletje. Večerni povratek v resort, večerja in prenočevanje.

4. dan: DAMBULA–MATALE–KANDY | zajtrk, večerja

Po zajtrku se boste odpeljali do vasi Matale in si ogledali vrt začimb: drevesa kave, popra, vanilije, kokosa in številne druge začimbe in drevesa. Pozno popoldne prihod v Kandy, mesto, ki je bilo prestolnica Šrilanke v času Britancev. Ogled najpomembnejšega budističnega templja na Šrilanki – templja Svetega zoba, kjer hranijo relikvijo Budinega zoba, ki ga je na Šrilanko v laseh prinesla princesa v 4. stoletju. S to relikvijo so povezane številne legende in festivali, največji izmed njih pa je Perahera, ki se odvija v Kandyju avgusta. Nastanitev v hotelu na čudoviti lokaciji nad mestom. Večerja in prenočevanje.

5. dan: KANDY–PINAVALA–PERADENIYA–KANDY | zajtrk, večerja

Po zajtrku vožnja do Pinavale, ki slovi po svoji sirotišnici za slone, ustanovljeni leta 1975. Tu skrbijo za mladičke, ki jih najdejo v gozdu, in poškodovane slone, ki jih v sirotišnici tudi zdravijo. Trenutno imajo že ca. 100 slonov. Opazovali jih boste lahko med kopanjem v reki ali v vrtu, kjer imajo svoje bivališče. Vrnitev v Kandy in popoldanski obisk delavnice za izdelovanje batika – ročno poslikane tkanine z značilnimi vzorci. Obiskali boste tudi rezbarsko delavnico, kjer vam bodo predstavili načine obdelave različnih vrst lesa Šrilanke. Ustavili pa se boste tudi v botaničnem vrtu Peradeniya, ki slovi po bogati botanični zbirki dreves in rastlin z vsega sveta. Posebej navduši obisk vrta orhidej. Povratek v hotel, večerja in prenočevanje.

6. dan: KANDY–ČAJNE PLANTAŽE–NUVARA ELIJA | zajtrk, večerja

Po zajtrku se boste zapeljali do predela, ki slovi po izvrstnih pogojih za pridelavo čaja. V eni od tovarn se boste ustavili za ogled proizvodnje čaja, možen pa bo tudi nakup. Nato se boste zapeljali do železniške postaje v Peradeniyi ter vkrcali na vlak (2. razred) za vožnjo do vasice Nanu Oya. Na poti boste lahko občudovali čudovito pokrajino Šrilanke. Popoldanski prihod v Nuvara Elijo, ki je tudi po odhodu Britancev v marsičem ohranila britanski pečat. Vožnja do vašega hotela, večerja in prenočevanje.

7. dan: NUVARA ELIJA–PLANJAVA HORTON–ELLA–NARODNI PARK YALA | zajtrk, večerja

Zjutraj boste obiskali predel Horton Plains, planjavo, ki velja za središče trekinga in eko turizma ter je na UNESCOVEM seznamu naravne dediščine kot ena najčistejših oblik gozda v tem delu sveta. Razprostira se na površini preko 3.000 in višini preko 2.300 m nad morjem. Na razgledni točki se boste lahko zazrli v prepad imenovan »Konec sveta«, ki pada v globino preko 1.200 m. Z malce sreče boste lahko uzrli tudi predstavnike lokalne favne: divje prašiče, bobre, divje mačke in morda celo skrivnostnega šrilanškega leoparda. Popoldan prihod v narodni park Yala, ki se razprostira na 1.259 km² in vključuje zelene gozdove, vodna zajetja in puščavo ter predstavlja osrčje šrilanške divjine. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

8. dan: NARODNI PARK YALA–KALUTARA | zajtrk, večerja

Že pred zajtrkom se boste odpeljali na jutranji safari v NP Yala. Na safariju z džipi boste z malce sreče poleg tropov slonov ugledali tudi lenivce, pegaste jelene, šakale, različne vrste ptic ter morda celo leoparda. Po končanem safariju boste nadaljevali vožnjo proti mestu Galle, prestolnici južnega dela otoka ter petem največjem mestu Šrilanke. Odlikujejo ga številne ohranjene kolonialne stavbe, vključno z mogočno trdnjavo Galle Fort, največjo ohranjeno stavbo v Aziji, ki so jo postavili evropski kolonialisti. Popoldan vožnja proti obalnemu predelu Kalutara. Prihod v hotel, nastanitev, večerja in prenočevanje.

9.-10. dan: KALUTARA–KOLOMBO–EVROPA | zajtrk, večerja

Po zajtku prosto. Okrog poldneva prevoz proti Kolombu in ogled mesta. Nekaj časa bo tudi za nakup spominkov, proti večeru pa vas čaka prevoz na letališče v Kolombu ter polet proti Evropi s pristankom v popoldanskih urah naslednjega dne.

POKLIČITE ZA VEČ INFORMACIJ
Termin:
maj-oktober, individualno
Cena:
že od 1.853 € na osebo
 • hoteli 3-4*
  že od 1.853 € na osebo
 • hoteli 4-5*
  že od 2.178 € na osebo

 

Cena vključuje
 • povratni letalski prevoz v ekonomskem razredu iz Evrope (letališče Ljubljana, Benetke ali Zagreb) do Kolomba
 • nastanitev z vključenimi obroki kot navedeno
 • zasebnega voznika in vodnika na Šrilanki
 • vstopnine kot navedeno

 

cena ne vključuje
 • storitev, navedenih pod rubriko "dodatno"
 • napitnin za vodnika in voznika na Šrilanki (ca. 5 USD na osebo na dan)
 • pijače pri obrokih
 • drugih storitev po osebnih naročilih

 

dodatno
 • strošek prijave 15 € na osebo
 • vizum za Šrilanko 35 € na osebo (urejanje pred odhodom)
 • zavarovanje rizika odpovedi 5,2 % vrednosti aranžmaja

 

 

 

Program je pripravljen po pogojih na dan 24. 3. 2016.

Cene v tuji valuti so obračunane po podjetniškem prodajnem tečaju Hypo Alpe-Adria-Bank na dan priprave programa.

Splošni pogoji in navodila za potovanje so sestavni del programov in jih najdete tukaj oziroma so kot posebna tiskana priloga na voljo v naši agenciji.