Islandija in severni sij

Islandija

Islandija v barvah jeseni in noči pod severnim sijem

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Islandija je ena od dežel, kjer lahko opazujemo Auroro Borealis. Severni sij je naravni pojav, ki je posledica trka električno nabitih delcev, ki vstopijo v Zemljino atmosfero in se tu srečajo z različnimi elementi in plini. Strokovno ime Aurora Borealis je dobil po boginji jutranje zarje. Naravni pojav lahko obarva nebo v različnih barvah, višje na severu je najbolj pogosta barva zelena. Kreativnost narave na zimskem nebu je raznovrstnih oblik, razsežnosti in se neprestano spreminja. Pojav je viden v jasnih nočeh. Najboljša mesta za opazovanje so izven velikih mest, kjer ni svetlobne onesnaženosti. Vaše namestitve v Siglufjorðurju, Myvatnu in Viku omogočajo opazovanje neokrnjenega nočnega neba.

1. dan, 3. 10. 2018: LJUBLJANA–MÜNCHEN–KEFLAVIK–REYKJAVIK

Zbor potnikov v Ljubljani in vožnja z avtobusom na letališče v München. Prijava na let FI533 (14.05-16.00) in polet proti Islandiji. Po pristanku odhod do hotela v Reykjaviku in prvi večerni sprehod v najbolj severni prestolnici na svetu. Nočitev.

2. dan, 4. 10. 2018: REYKJAVIK–SIGLUFJÖRÐUR | zajtrk

Dopoldanski avtobusni ogled mesta s postanki za fotografije. Prve bodo nastale ob kipu prvega uradnega prebivalca Islandije, zatem pa boste odkrivali vikinško dediščino mesta, ki je zelo močno vpletena v moderni čas. Ogledali si boste osrednji trg s parlamentom, obiskali mesto hišo z maketo otoka, se povzpeli na zvonik prepoznavne cerkve Hallgrímskirkja in občudovali moderno arhitekturo kulturno-konferenčnega središča Harpa. Popoldan vožnja na sever otoka ob slikoviti okolici Borgarfjörðurja s postankom ob vulkanskem kraterju Grabrok, na katerega se je mogoče tudi povzpeti. Prihod na področje Skagafjörðurja, ki je znano konjerejsko središče Islandije, in nočitev v malem ribiškem mestu ob fjordu. Ne zamudite priložnosti za savno in vročo kopel na prostem.

3. dan, 5. 10. 2018: DALVIK–AKUREYRI–MYVATN | zajtrk

Dopoldan (doplačilo) možnost opazovanja kitov. Z ladjo se boste podali v fjord na 3-urni safari, kjer boste lahko opazovali ta veličastna bitja v njihovem naravnem okolju. Avtobusna vožnja v Akureyri, največje središče severnega dela otoka. Ogled mesta. Popoldan postanek pri slapu Godafoss, ki je eden najbolj spektakularnih v deželi in okoli katerega se plete prav posebna zgodba. Preostanek dneva boste preživeli na predelu jezera Myvatn, ki je pravi raj za ornitologe, bližnja reka pa za ribiče. Okolica je zaščitena kot naravni rezervat, saj je prava naravna učilnica. Nočitev na kmetiji.

4. dan, 6. 10. 2018: MYVATN–HÖFN | zajtrk

Dopoldan obisk unikatnega vulkanskega področja Dimmuborgir, kjer se boste sprehajali med nenavadnimi formacijami lave. Postanek še pri malih psevdokraterjih in nadaljevanje poti na vzhod. Prav poseben bo postanek na geotermalnem področju Krafla, kjer so pobočja zaradi izločenega žvepla obarvana rumeno, okolica zavita v oblak pare, tla pod vašimi nogami pa vroča. Tukaj lahko opazujete, kako se pred vašimi očmi oblikuje zemeljsko površje. Vožnja s postanki preko kamnite, puščavske pokrajine na vzhodni del otoka. Tukaj morda uzrete čredo divjih severnih jelenov. Popoldan se bo cesta vila ob slikoviti obali vzhodnih fjordov in vas proti večeru pripeljala v malo pristaniško mestece Höfn. Nočitev.

5. dan, 7. 10. 2018: JÖKULLSARLON–SKAFTAFELL | zajtrk

Z novim jutrom boste vstopili v ledeniško pokrajino Islandije. Dan boste pričeli (za doplačilo) z vožnjo in plovbo (s posebnimi amfibijskimi vozili) po ledeniški laguni Jökullsarlon. Okoli vas bodo plavale ledene gore, ki se trgajo z največjega ledenika Evrope, le ta pa se dviga nad samo laguno. Postanek za nepozabne fotografije na črni plaži z »diamantno obrušenimi« kosi ledu. Naslednji postanek bo v narodnem parku Skaftafell, od koder se boste lahko podali na zmeren sprehod do črnega slapu Svartifoss. V informacijskem središču si boste pogledali film o kontrastu Islandije: ognjeniki pod ledeniki. Daljša vožnja preko peščenega sandurja, ki je ostanek številnih ledeniških poplav in prepoznavna podoba južne obale. Nočitev v okolici prvega kraja na poti, Kirkjubæjarklaustur.

6. dan, 8.10. 2018: FJAÐRÁRGLJÚFUR–VIK–GEYSIR | zajtrk

Jutranji postanek ob filmsko slikovitem kanjonu Fjaðrárgljúfur in kratek sprehod. Nadaljevanje vožnje v malo naselje Vik, središče južne obale. Tukaj boste obiskali najbolj znane črne plaže na svetu ter vulkanske formacije na obali. Vožnja s postanki ob številnih manjših slapovih do znamenitega slapu Gullfoss. Proti večeru prihod v Geysir, kjer vas bodo pričakali z islandsko posebnostjo: kruhom, pripravljenim/pečenim v vroči zemlji in šilcem močnega. Nočitev med gejziri. 

7. dan, 9. 10. 2018: NARODNI PARK THINGVELLIR–MODRA LAGUNA | zajtrk

Zadnji dan na otoku bo namenjen ogledu najpomembnejšega prostora v deželi, NP Thingvellir. Gre za prelomnico med kontinentoma ter zibelko islandske demokracije, saj so tu leta 930 ustanovili vikinški parlament. Postanek na družinski farmi konj, kjer zadnja leta ustvarjajo uspešno zgodbo z gojenjem paradižnikov. Vožnja skozi dolino vročih vrelcev Hveragerði in mimo Reykjavika na polotok Reykjanes, kjer boste potovanje zaključili s kopanjem v Modri laguni. Nočitev v Keflaviku.

8. dan, 10. 10. 2018: KEFLAVIK–MÜNCHEN–LJUBLJANA

Zgodnji jutranji odhod na letališče in polet letala FI532 (7.20-13.05) proti Münchnu. Po pristanku organiziran avtobusni prevoz v Ljubljano.

POKLIČITE ZA VEČ INFORMACIJ
Termin:
3.-10. oktobra 2018
Cena:
že od 2268 € na osebo (najmanj 20 potnikov)
že od 2532 € na osebo (najmanj 15 potnikov)

 

Cena vključuje
 • avtobusni prevoz Ljubljana-München-Ljubljana,
 • letalski prevoz München-Keflavik-München,
 • lokalne prevoze po programu s turističnim avtobusom,
 • prenočevanja v hotelih 3-4* z zajtrki v dvoposteljnih sobah,
 • oglede po programu,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.

 

Cena ne vključuje
 • dodatne prehrane,
 • dodatnih ogledov,
 • stroška prijave.

 

Doplačila na osebo
 • strošek prijave 15 EUR,
 • enoposteljna soba 795 EUR,
 • opazovanje kitov 80 EUR,
 • vožnja po laguni ledenika Jokulsarlon z amfibijskimi vozili 50 EUR,
 • večerna vstopnina v Modro laguno približno 85 EUR,
 • Coris zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (povezava do informativnega izračuna spodaj),
 • zavarovanje rizika odpovedi 5,2 % od cene aranžmaja.

 

Ob prijavi plačate strošek prijave in 30 % cene aranžmaja na osebo (glede na število trenutno prijavljenih potnikov). Plačilo prijavnine in akontacije aranžmaja potrjuje rezervacijo potovanja.

 

Rok za prijavo do 3. 7. 2018.

 

Zavarovanje rizika odpovedi potovanja

Ob prijavi se lahko skladno z določili splošnih pogojev in navodili za turistične aranžmaje odločite za plačilo zavarovanja rizika odpovedi, ki znaša:

 • POTOVANJE enostavno kritje – 5,2 % celotne cene aranžmaja,
 • POTOVANJE širše kritje – 6,8 % celotne cene aranžmaja.

 

 

Program je pripravljen po pogojih na dan 17. 4. 2018.