MAROKO

 

Casablanca, Marakeš, Fez. Ima katerakoli država na svetu več mest s tako romantičnim pridihom? Maroko predstavlja dom za vsa ta mesta, kot tudi Sahara, »Pillars of Hercules« (Stebri Herkula) in gorovje Atlas.

 

Usedite se na zgornjo teraso tradicionalne kavarne z razgledom na Jemaa el-Fnaa in počasi pijte svoj metin čaj, medtem ko se pred vami spusti sončni zahod in se mošeje mesta Marakeš spremenijo v vedno manjše silhuete. Nebo je mirno, medtem ko se pod vami odvija živahno življenje tržnic. Nešteto zunanjih restavracij, ki ponujajo tople jedi. Tu imamo krotilce kač in dreserje opic, prodajalce vode in pripovedovalce zgodb, lekarne in trgovce s krojnim blagom. Tu je magično okolje polno življenja, barv in energije.

 

To je Maroko. Kakršen je sedaj in kakršen je bil že stoletja. Veličastne tržnice in zamotane uličice, nabito polne s trgovinicami, ki ponujajo ročna dela, in male tovarne z dvema delavcema, ki izdelujeta lampijone, hookah (vodna pipa za kajenje), jedilni pribor in nakit. Hladne tihe mošeje, luksuzni hoteli, hiše z dvoriščem, ki se razpirajo skozi srednjeveška lesena vrata.

 

In preko teh napolnjenih, neskončno očarljivih mest je nadvse veličastno gorovje Atlas, berberske utrdbe, ki se pojavljajo kot prividi, ter valovite sipine mogočne Sahare.

 

Pripravite se na nepozabno pot v eno izmed najbolj vznemirljivih držav Severne Afrike.