ALBANIJA

Neokrnjena robata obala in veličastni zasneženi vršaci

 

Albanija se bežno skriva v spominu komunistične zgodovine. Dežela, posuta z rimskimi razvalinami in očarljivimi osmanskimi mesteci, z razbrazdanimi gorami in neokrnjenimi plažami še naprej ostaja pretežno neodkrita. Mnogi popotniki nikoli ne uzrejo vabljivih azurnih jezer ali slikovitih dolin, kjer živijo nepopisno gostoljubni ljudje in raje zaobidejo to deželo in jo zamenjajo z bolj priljubljenimi sosedami.

 

Po preteklih desetletjih vlade, ki je deželo zaprla pred ostalim svetom, ta robata dežela Albanija še vedno na videz ne sodi na evropski zemljevid. Na srečo eksotične značilnosti jezika, navad in kuhinje govorijo drugače in ustvarjajo to evropsko deželo, ki naravnost kliče po odkrivanju, izjemno zanimivo.

 

Večina popotnikov zaide v Tirano, kipeče mesto z nenavadno mešanico živo pisanih zgradb, tradicionalnih restavracij in trendnih barov. Pravi utrip Albanije pa začutimo v gorah v notranjosti dežele, še posebej v zaspanih hriboskih mestecih Berat in Gjirokastra. Obe sta pravzaprav muzej na prostem, ki prikazuje življenje kot v osmanskih časih. Ljubitelji pohodništva pojdite v dolino Valbona, kjer kraške gore v svojih nedrjih skrivajo osupljivo raznoliko živalstvo in rastlinstvo. S snegom pokriti vršaci se iz notranjosti spuščajo vse do morja, brezhibne plaže vzdolž obale pa sodijo med najbolj prvinske sredozemske plaže.

 

Zaradi dolgih let politične zaprtosti dežele pred ostalim svetom in takratne prepovedi potapljanja, Albanija postaja pravi hit za potapljače, saj v morju skriva številne neokrnjene ostanke iz Rimskega cesarstva.

izbrana ponudba izletov

Vsa izbrana ponudba izletov