POTOVANJE NOVA ZELANDIJA

Dežela dolgega belega oblaka - Nova Zelandija (Aotearoa)

 

Potovanje po Novi Zelandiji je vedno edinstvena avantura, saj gre za deželo neverjetnih kontrastov. Glavnino predstavljata Severni in Južni otok, ki obiskovalcem ponujata zelo različne izkušnje narave in kulture, zato je pomembno, da za popolno doživetje obiščete oba.

Severni otok

Severni otok vas sprejme z mestom Auckland, ki navduši s svojo razgibano lego, izvrstnimi restavracijami ter bogatim zgodovinskim izročilom. Nastalo je namreč na vulkanskih stožcih, kjer so v preteklosti stale številne maorske utrdbe.

 

Dobre 3 ure severno od Aucklanda leži čudoviti Zaliv otokov (Bay of Islands), ohranjeni gozdovi Kauri in na skrajnem severu zaliv Cape Reinga z znamenitim svetilnikom. Na jugu očara deževni gozd na vzhodu in neokrnjene plaže skritega zaklada - polotoka Coromandel. V centralnem delu obiščite jamo Waitomo s svetlečimi črvi ter gejzirje v Rotorui, središču maorske kulture v Novi Zelandiji. Za ljubitelje knjig in filmov Gospodar prstanov in Hobit pa je obvezen obisk mesta Matamata, kjer so ohranili filmsko škratovsko vasico Hobiton.

 

Ljubiteljem narave priporočamo vzpon na ugasli ognjenik Tongariro ob jezeru Taupo, ljubiteljem vin pa postanek v mestih in vasicah med Napierjem in Martinboroughom, kjer raste najboljša trta v Novi Zelandiji.

 

 1. Bay of Islands je neokrnjena pokrajina s 150 pretežno neposeljenimi otoki, vrsto zgodovinskih krajev kot so na primer Waitangi in Russell, hkrati pa se ponaša z naravnimi čudeži kot sta Ninety Mile Beach in Cape Reinga.
 2. Auckland ima čudovito naravno pristanišče, posejano z otoki in jadrnicami. »Mesto jader« je največje in najbolj svetovljansko novozelandsko mesto.
 3. Waiheke je majhen, a slikovit otok vinskih kleti, plaž, pohodništva, umetnikov, »vikendašev« in boemov z redkimi turisti.
 4. Polotok Coromandel ima lepe planote, valovito gričevje, gozdove in travnike, hkrati pa obalne klife, lepe zalive in širne peščene plaže.
 5. Geotermalna Rotorua je polna gejzirjev in termalnih bazenov. To je tudi center maorske kulture, kjer lahko uživate v tradicionalni pojedini »hangi« in ste deležni pozdrava »haka«.
 6. Jezeri Taupo in Tarawera združujeta pokrajinsko lepoto z najboljšim ribolovom na postrvi, kar ga je na Zemlji.
 7. Tongariro je dramatična vulkanska pokrajina, opisana v mnogih maorskih legendah in prikazana v filmski trilogiji Gospodar prstanov.
 8. Hawke’s Bay slovi po odličnih vinogradih in zgodovinskem mestecu Napier v art-deco stilu.
 9. Wellington je lepa in umetniška prestolnica, ki jo obdajajo zeleni griči. Obiščite najboljši muzej Te Papa.

 

Nova Zelandija Potovanje Nova Zelandija

Južni otok

Južni otok je precej manj poseljen kot severni, pokrajinska razgibanost in narava pa sta osupljivi. Znotraj narodnega parka Abel Tasman navdušijo peščene plaže in neokrnjena narava, na zahodni obali pa veličastna ledenika Fox in Franz Josef.

 

V osrčju Južnih Alp leži Queenstown, biser Nove Zelandije, kjer lahko najdete bogat izbor adrenalinskih športov v objemu gora ob jezeru Wakatipu. Okolica Queenstowna ter mesta Wanaka sta predstavljali tudi kuliso večini najbolj spektakularnih prizorov filmskih trilogij Gospodar prstanov in Hobit.

 

Na zahodu se gore strmo spuščajo proti morju ter ustvarjajo čudovite fjorde, vključno z znamenitima fjordoma Milford Sound in Doubtful Sound. Na vzhodu leži mesto Christchurch, na polotoku Otago pa lahko občudujete pisane kolonije pingvinov, tjulnjev in albatrosov.

 

 1. Narodni park Abel Tasman je čudovit za pohodništvo, vožnjo s kajaki vzdolž obale mimo majhnih zalivov z belo mivko in turkiznim morjem.
 2. Marlborough se bohoti z nagrajenimi vinogradi in nebeškim vinom sauvignon blanc. Poleg vina pa so tu še čudoviti zalivi, otoki, fjordi – zelo slikovita pokrajina.
 3. Sprehodite se po več kot km debelem ledu ledenikov Fox Glacier in Franz Josef, ali pa se vkrcajte na helikopter in si jih oglejte z vrha.
 4. Queenstown vas bo očaral z jezersko pokrajino in izjemno pestro ponudbo aktivnosti v naravi – preko 150 jih je, vključno s smučanjem v času novozelandskega poletja.
 5. Če ste ljubitelji narave, je otok Stewart skupaj z obalo Catlins in polotokom Otago ena izmed najlepših pokrajin za opazovanje divjih živali.
 6. Dunedin združuje škotske korenine z elegantno arhitekturo in je pravi Edinburgh južne poloble.
 7. Wanaka nudi mnoge aktivnosti kot na primer jahanje konj, rafting in pohodništvo v Narodnem parku Mount Aspiring, v čudoviti jezerski pokrajini.
 8. Christchurch je kraj, kjer se Anglija sreča z Južnim morjem. Lahko greste na čolnarjenje po reki Avon ali obiščete mestne znamenitosti.
 9. Kaikoura je edinstvena, saj nikjer drugje na svetu ni možno skoraj vse leto opazovati kite ali imeti priložnost plavati z delfini.
 10. Južni fjordi – osupljiva pokrajina vabi na plovbo skozi veličastne fjorde Milford in Doubtful Sound.

 

POGLEJ PONUDBO

izbrana ponudba nastanitve

Vsa izbrana ponudba nastanitve

izbrana ponudba avtodomov

Vsa izbrana ponudba avtodomov

izbrana ponudba izletov

Vsa izbrana ponudba izletov