Z AVTOMOBILOM ALI AVTODOMOM PO NOVI ZELANDIJI

 

Nova Zelandija je s svojimi izjemnimi naravnimi lepotami zelo priljubljen cilj za potovanje in odkrivanje z avtodomom ali najetim avtomobilom. Na severu od Aucklanda preko Coromandla do toplih vrelcev Rotorue, Taupa in Wellingtona. Pa po dramatičnih fjordih Južnega otoka - možnosti je neskončno.

 

Oba otoka Nove Zelandije sta raj za ljubitelje narave. Užitek je ustaviti se ob cesti, zajeti čisti zrak s polnimi pljuči in uživati v veličastnih pogledih na pokrajino. Gosto poraščeni gozdovi, prepleteni s slapovi, ki se spuščajo do morja. Podobe kitov in delfinov, rajskih belih plaž in globokih fjordov, veličastnih gora z zasneženimi vrhovi in dremajočimi vukani. Res, Nova Zelandija se zdi kot podoba, vzeta iz pravljične pokrajine in preslikana v današnji čas.

 

Vožnja z lastnim vozilom vam bo ponudila nešteto možnosti uživanja v teh podobah, medtem ko bodo večeri ponudili prijeten oddih v urejenih parkih in kampih ob poti. Obenem Novo Zelandijo odlikuje bogata ponudba raznovrstne nastanitve za vse, ki si na koncu doživetij polnega dne zaželite vroče kopeli in spanja v pravi postelji.

 

Z avtomobilom po Novi Zelandiji

 

Pred dokončno izbiro vozila vam predlagamo, da razmislite, kakšen tip vozila bi najbolj ustrezal vašim potrebam. To je lahko enostavna limuzina, enoprostorec, karavan ali avtodom. Ne pozabite razmisliti, koliko odraslih in otrok bo lahko v vozilu potovalo udobno in ne pozabite upoštevati prtljage. Nekateri se odločijo za avtodom, drugi križarijo v kabrioletu, spet tretji se odločijo za 4WD vozilo (obvezno za potovanje, ki vključuje neasfaltirane ceste). Dodatno lahko najamete GPS navigacijski sistem. Če potujete z otroki, ne pozabite na novozelandske zakone, ki zahtevajo v vozilu pritrjen ustrezen otroški sedež.

 

V Novi Zelandiji morajo biti po zakonu vsa najemniška vozila zavarovana. Soudeležbo v primeru nezgode si lahko znižate z doplačilom zavarovanja. Če vozilo poškodujete, so stroški lahko zelo visoki. Ne pozabite tudi navesti vseh dodatnih voznikov, ki morajo biti navedeni v najemni pogodbi. V nasprotnem v primeru nezgode lahko nastanejo težave.

 

Po zakonu mora vsak najemnik vozila v Novi Zelandiji, ki nima svojega vozniškega dovoljenja v angleškem jeziku, zraven priložiti tudi veljavno Mednarodno vozniško dovoljenje. Če se zgodi, da ob prevzemu vozila ne bodo zahtevali Mednarodnega vozniškega dovoljenja, ga bo zagotovo policist, če pride do kontrole v prometu. Kazni so visoke in bodo prišle za vami v Slovenijo – preverjeno! Dovoljenje lahko uredite na vseh enotah AMZS.

 

Z avtodomom po Novi Zelandiji

 

Če vam bolj kot potovanje v skupini prija samostojno raziskovanje dežele z lastnim tempom ter popolno svobodo potovanja brez iskanja hotelov, je najem avtodoma prava izbira. Novo Zelandijo odlikuje obsežna mrežo kampov. Večina jih leži znotraj narodnih parkov, na izvrstnih lokacijah. Ceste so lepo vzdrževane, vozi se po levi strani ceste, volan pa je na desni.

 

BRITZ je najugodnejši in hkrati največji ponudnik avtodomov v Novi Zelandiji. Odlikujejo jih kakovostna vozila, obsežna ponudba, predvsem pa cenovni sistem flex, po katerem se cene vozil tedensko spreminjajo glede na povpraševanje. Podoben sistem ponuja APOLLO, za zahtevnejše potnike, ki želijo polno opremljena vozila z vso pripadajočo tehniko, pa svetujemo MAUI ali STAR RV.

 

V zadnjih letih postajajo izjemno priljubljena manjša vozila oziroma predelani majhni enoprostorci, ki ponujajo posteljo, hladilnik, veliko odlagalnih površin, zadnja vrata pa v odprtem položaju predstavljajo osnovo za streho dodatnega šotora. Takšen primer je avtodom MIGHTY, ki ga priporočamo parom in vsem, ki iščete cenovno res ugodno vozilo, ki pa je še vedno zanesljivo.

 

Predlogi poti po Novi Zelandiji

izbrana ponudba avtodomov

Vsa izbrana ponudba avtodomov

izbrana ponudba izletov

Vsa izbrana ponudba izletov