JUŽNI PACIFIK

Raj na zemlji

 

Vse od majhnih otoških letovišč na Fidžiju do slepeče belih plaž Francoske Polinezije se raztezajo rajska otočja, med katerimi najdemo otoke Bora Bora, Moorea, Tahiti, Cookove otoke, Tongo, Samoo in Vanuatu. Tihi ocean, znan tudi kot Pacifik, pokriva tretjino površine Zemlje – kar 64.500.000 m2 površine, več kot je kopnega na Zemlji. Večino Pacifika prekriva ocean, le 500.000 m2 je kopnega, ki ga tvori kar 90 % otokov Papue Nove Gvineje, Nove Zelandije in Havajev. Poleg teh je še več tisoč otočkov, večinoma koralnih atolov.

 

Pacifik sestavljajo trije tipi otokov – vulkanski, koralni atoli in apnenčasti. Večina otokov je vulkanskega izvora z najrodovitnejšo zemljo. Podvodni vulkani na pacifiški plošči so običajen pojav in medtem, ko to berete, nekateri izmed vulkanov blizu vodne gladine ustvarjajo majhne otoke.

 

Na mnogih področjih je moč opaziti gorske verige vulkanskih vrhov. Samoa, Havaji in Nova Zelandija so najbolj osupljivi primeri teh ekstremnih vulkanskih pokrajin. Skozi čas se okrog novih vulkanskih otokov tvorijo koralni grebeni in lagune, kot denimo na Fidžiju ali Tongi. Čez čas se zaradi pogrezanja teh vulkanskih otokov tvorijo globoke lagune s prstani koralnih atolov. Primeri takih lagun so Bora Bora v Francoski Polineziji in Aitutaki na Cookovih otokih, ki so značilni južni pacifiški otoki.

 

Na naslednji stopnji koralni grebeni umirajo in se preoblikujejo v apnenčaste otoke s skalnato obalo, kamnito notranjostjo in veličastnimi jamami, kot jih je moč najti na Cookovih otokih (Mangaia naj bi bil najstarejši otok na Pacifiku).

 

Evropejci, navajeni majhnih razdalj, težko razumemo, da se otočja raztezajo približno četrtino poti okrog Zemlje, zato ne moremo obiskati vseh naenkrat. Vsako potovanje naj vključuje le eno otočje. Najboljši čas za obisk tega dela sveta je maja ali oktobra, ko ni visoke sezone in s tem povezanih visokih cen ter gneče, vreme pa je dokaj zmerno.

izbrana ponudba nastanitve

Vsa izbrana ponudba nastanitve

izbrana ponudba izletov

Vsa izbrana ponudba izletov