Z AVTOMOBILOM ALI AVTODOMOM NA POT

 

Marsikdo se v vodeni skupini počuti utesnjeno, zato bolj prija samostojno raziskovanje dežele z avtom in prenočevanjem v motelih. Če pa si želite odkrivati deželo z lastnim tempom ter popolno svobodo potovanja brez iskanja hotelov, je najem avtodoma prava izbira. Avstralija je z obsežno mrežo kampov ena najboljših destinacij za tovrstno popotovanje. Večina kampov leži znotraj narodnih parkov, na izvrstnih lokacijah, običajno tudi z urejenim prostorom za žar. Ceste v Avstraliji so dobro vzdrževane, vozi se po levi strani ceste, volan pa je na desni.

NASVETI ZA NAJEM VOZILA

TIP VOZILA IN DODATKI

Razmislite, kakšen tip vozila bi najbolj ustrezal vašim potrebam. To je lahko enostavna limuzina, enoprostorec, karavan ali avtodom. Ne pozabite razmisliti, koliko odraslih in otrok bo lahko v vozilu potovalo udobno - in ne pozabite upoštevati prtljage. Nekateri se odločijo za avtodom, drugi križarijo v kabrioletu, spet tretji se odločijo za 4WD vozilo (obvezno za potovanje, ki vključuje neasfaltirane ceste). Dodatno lahko najamete GPS navigacijski sistem. Če potujete z otroki, ne pozabite na avstralske zakone in ustrezen otroški sedež!

VNAPREJŠNJA REZERVACIJA VOZILA

Ko se boste odločili, kaj želite, uredite rezervacijo vozila kolikor je le mogoče vnaprej. Na ta način boste lahko izbirali med celo floto vozil in ne le tistimi vozili, ki so na voljo v trenutku vašega obiska pri ponudniku vozil. Na ta način ob prihodu uredite le krajši postopek, povezan s formularji, in prevzamete ključe. Dobro se prepričajte kaj plačujete še preden podpišete pogodbo: neomejena/omejena kilometrina, pristojbine in različni stroški dostave/oddaje … Oddaja vozila na drugi lokaciji je lahko povezana z dodatnimi stroški in pristojbinami.

ZAVAROVANJE

V Avstraliji morajo biti po zakonu vsa najemniška vozila zavarovana. Soudeležbo v primeru nezgode si lahko znižate z višjim plačilom najema. Številni ponudniki vozil te opcije ne upoštevajo, če vozite izven asfaltiranih cest - zato dobro razmislite, ali se z vozilom splača skreniti s poti. Če vozilo poškodujete, imate lahko zelo visoke stroške. Prepričajte se, da razumete znižanje odgovornosti, soudeležbe in s tem povezanim stroškom v primeru nezgode. Ne pozabite tudi navesti vseh dodatnih voznikov, ki morajo biti zapisani v najemni pogodbi. V nasprotnem v primeru nezgode lahko nastanejo težave.

SPOZNAVANJE VOZILA

Ob prevzemu vozila si vzemite nekaj časa, da ga dobro spoznate. Preverite, kako delujejo žarometi, brisalci, ogrevanje, ključavnice, kje je rezervno kolo in kako se odpirajo pokrov za gorivo, pokrov motorja in prtljažnik. Preverite gorivo, zemljevide in druge informacije za obiskovalce, ki jih imate na voljo v vozilu.

MEDNARODNO VOZNIŠKO DOVOLJENJE

Po zakonu mora vsak najemnik vozila v Avstraliji, ki nima svojega vozniškega dovoljenja v angleškem jeziku, zraven priložiti tudi veljavno Mednarodno vozniško dovoljenje. Če se zgodi, da ob prevzemu vozila ne bodo zahtevali Mednarodnega vozniškega dovoljenja, ga bo zagotovo policist, če pride do kontrole v prometu. Kazni so visoke in bodo prišle za vami v Slovenijo – preverjeno! Dovoljenje lahko kupite na vseh enotah AMZS.

AVTOMOBILI

Na voljo so različno velika in zmogljiva vozila, ki zadovoljijo vse potnike. Najpogosteje se potniki odločajo za naslednje tipe vozil:

Compact (Hyundai i20 ali podobno vozilo)

 • Do 5 oseb

 • avtomatski menjalnik

 • klima

 • 4 valji

 • 1 velik kovček

Full-Size (Subaru Liberty ali podobno vozilo)

 • Do 5 oseb

 • avtomatski menjalnik

 • klima

 • 4 valji

 • 3 veliki kovčki

Intermediate Wagon (Mitsubishi Outlander AWD ali podobno vozilo)

 • Do 5 oseb

 • Štirikolesni pogon

 • Klima

 • 4 valji

 • 3 veliki kovčki

Intermediate Van (Hyundai Imax ali podobno vozilo)

 • Do 8 oseb

 • avtomatski menjalnik

 • klima

 • 4 valji

 • 2 velika kovčka

AVTODOMI

BRITZ

Največji in običajno cenovno najugodnejši ponudnik kakovostnih avtodomov v Avstraliji. Odlikujejo jih kakovostna vozila, obsežna ponudba, predvsem pa cenovni sistem FLEX, po katerem se cene vozil tedensko spreminjajo glede na povpraševanje. Tako je vedno mogoče dobiti kakovostno vozilo po dobri ceni, pomembno pa je, da ga rezervirate dovolj kmalu.

MAUI

Podjetje z dolgoletno tradicijo na področju avtodomov v Avstraliji in Novi Zelandiji. Slovijo kot razvijalci vedno novih konceptov, s posluhom za želje strank, kar se odraža v izjemni pozornosti pri oblikovanju avtodomov. Po kakovosti sodijo v vrh ponudbe, nivo pa trajno vzdržujejo z lastno proizvodnjo avtodomov na osnovi vozil Mercedes, VW in Fiat.

STAR RV BY APOLLO

Najnovejša znamka avtodomov skupine Apollo, Star, zagotavlja najnovejša vozila (nobeno izmed vozil flote STAR ni starejše od 12 mesecev) ter s tem doživetje udobja in zanesljivosti na najvišji ravni. Vsa vozila so opremljena z LCD TV sistemom, DVD predvajalnikom in iPod/iPhone priključkom. Inovativne rešitve kot so elektronski pomik postelj, pomične stranske stene (ki v parkiranem stanju povečajo prostornost avtodoma za približno 30 %), zunanji žar in številne druge podrobnosti so odlike, ki bodo izpopolnile vašo potovalno izkušnjo.

"Self-drive" itinerarji

izbrana ponudba nastanitve

Vsa izbrana ponudba nastanitve