KUBA

Kuba - kot princ, ogrnjen s plaščem reveža.

 

Utrujena, a veličastna. Razrušena, a častitljiva. Zabavna in hkrati noro kompleksna - Kuba je dežela čarobnih nasprotij.

 

Na Kubi se udejanji rek: odložite zahodnjaške navade in pričakujte nepričakovano. Za razpadajočimi fasadami lahko najdete ostanke zlatega prahu, med vožnjo skozi mesto vam taksist razkrije, da je dejansko profesor geografije, ljudje na ulici pa vam pristopijo in vas na zelo inovativne načine naprosijo za dolar ali dva.

 

Kolonialna mestna središča se niso veliko spremenila od časa piratskih pohodov preko Karibov. Vzdušje in arhitektura so še posebej lepo ohranjeni v s strani UNESCA zaščitenih mestih Havana, Trinidad, Cienfuegos in Camaguey. Tu mogočni trgi in tlakovane ulice pripovedujejo zgode o intrigah in usodah.

 

Vabljive plaže na severu in jugu otoka so eden glavnih magnetov za obiskovalce. A vzemite si čas in namenite nekaj dni odkrivanju notranjosti. Tu vas bodo pričakali tropski gozdovi, močvirja polna krokodilov, redko poseljeno podeželje ter razvejano hribovje, ki poleg revolucionarne folklore priča o bogastvu endemičnih vrst. Kubo je nemški znanstvenik zaradi bogastva živalskih vrst imenoval celo "Karibski Galapagos".

 

Zato si vzemite čas, zapeljite se v cadillacu mimo baročnih stavb Havane, postojte ob kipu Che Guevare, obiščite tovarno cigar, kjer vas bodo navdušile hitre roke spretnih deklet, ki cigare še vedno izdelujejo ročno. Privoščite si jastoga za odlično ceno v katerem od manjših mest, obiščite hišo Ernesta Hemingwaya, nastavite se soncu na belih peščenih plažah … Tu je vsak dan malce drugačen in kljub številnim nasprotjem noro enkraten.