FINSKA

Odmaknjene skrivnosti daljne Finske

 

Dobrodošli na daljnem severu, v divjem in odmaknjenem delu Evrope. Finsko pogosto imenujejo tudi "dežela tisočerih jezer", kar je pravzaprav malce podcenjujoče, saj je tukaj mogoče najti preko 200.000 jezer, okrog 2 milijona savn ter brezmejna gozdna prostranstva.


Od zgoraj dežela izgleda kot mogočna modro-zelena preproga, preko katere so posejane hiše z rdečimi strehami in belimi okni. Večina izmed njih ima savno in predstavljajo raj za ljubitelje narave. Brez hitenja, stresa in hrupa. Finski lahko namenite nekaj dni ali nekaj tednov.


Finci res vedo kako uživati v poletju. Dolgi dnevi in sonce, ki noč obarva v skrivnostno, srebrnkasto svetlobo. Sproščeni dnevi, ko se življenje zajema z veliko žlico in, ko festivali trajajo tudi po več dni skupaj brez prestanka. Pa nenavadna tekmovanja kot je blatni motokros, nogomet v močvirju, met škornja, ki gredo z roko v roki s številnimi kulturnimi prireditvami, razstavami in festivali.


V zimskih mesecih deželo prekrije bela odeja in v decembru zadiši po praznikih. Božiček v svoji vasici ob mestecu Rovaniemi bere pošto in skupaj s pomočniki zavija darila, sprejema obiskovalce ter se z jelenjo vprego zapelje skozi polarno noč. Obisk njegove delavnice številnim otrokom (in staršem) pomeni uresničenje skrite domišljije in doživetje neverjetnega.


Narava Finske je mogočna v vseh letnih časih, ljudje odprti in gostoljubni, mesta in vasi urejene, kulturna in gurmanska ponudba raznolika. Čas je, da Finsko obiščete tudi vi!

izbrana ponudba izletov

Vsa izbrana ponudba izletov