MYANMAR

Navdih za vašo domišljijo

 

Rudyard Kipling je pred več kot 100 leti zapisal: "To je Burma - dežela, ki ji ni enake!" Danes Myanmar ohranja čar skrivnostnosti, ki navduši tudi najbolj prekaljene potovalce. Osupne jih mogočnost budističnega templja Shwedagon Paya, ki ga prekriva 27 ton zlatih lističev. Očara jih planjava Bahan s preko 4.000 religioznimi kapelicami ali stupami. Odprtih ust se zazrejo v Zlato skalo na gori Kyaiktiyo, ki se nagiba čez rob prepada. Vse to so pomembne točke budističnega čaščenja v deželi, kjer so menihi bolj cenjeni kot rock zvezde.

 

Razvoj prihaja v Myanmar postopoma, zato lahko obiskovalci še vedno plujejo po reki Ayeyarwady na starem rečnem parniku, si v miru oddahnejo na kateri izmed plaž Bengalskega zaliva ali se odpravijo na treking skozi gozdove iglavcev do odmaknjenih vasic, posejanih po hribovju Shan.

 

Morda pa vam bo bližje spoznavanje tradicionalnega življenja domačinov v hišah na kolih, na tržnicah in v obrtnih delavnicah ob obali jezera Inle. Ali pa odmaknjeni in redko obiskani Mrauk Oo s številnimi ogromnimi, umetelno izdelanimi pagodami v obliki čebeljih panjev ter z lokalnimi prebivalci, prepoznavnimi po svojih potetoviranih obrazih.

 

Tovrstna doživetja vam bodo omogočila, da se srečate z domačini, ki so prijazni, hudomušni, pozorni, radovedni in strastni - želeli bodo spoznati vaš svet ter izvedeti kaj si v mislite o njihovem. Zato je zdaj čas, da obiščete Myanmar in ujamete košček pravljice.