Albanija z Ohridom

Albanija

Arheološki zakladi in neokrnjena narava

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Albanija je na potovalnih zemljevidih začela utripati pred dvajsetimi leti in ravno toliko let je trajalo, da je dežela za rep ulovila Vzhodno Evropo. Danes je to dežela čudovitih vasi, ki so videti, kot da se je tam ustavil čas, dežela veličastnih gora in pozabljenih arheoloških najdišč, dežela živahne prestolnice Tirane in najlepših neokrnjenih evropskih plaž.

1. dan: LJUBLJANA–TIRANA–KRUJ–SHKODRA (130 km) | večerja

Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika in prijava za let v Tirano. Po prevzemu prtljage vas pričakuje lokalni vodnik za prevoz do mesta Kruja, ki se nahaja 30 km severno od letališča. Ogled muzeja Skenderbej in etnografskega muzeja, oba sta za obzidjem otomanske trdnjave iz 14. stoletja. Po ogledu vožnja proti severu v mesto Shkodra, nastanitev, večerja s tradicionalno albansko hrano in prenočevanje.

2. dan: SHKODRA–DRAČ–VLORA–DHERMI (280 km) | zajtrk, večerja

Po zajtrku obisk trdnjave Rozafa ali trdnjave Shkodra, ki je bila zgrajena v 4. stoletju pr. n. št. na hribu z razgledom na mesto Shkodra, jezero Shkodra in dolino reke Drine. Po ogledu vožnja proti jugu v mesto Drač, začetki tega mesta segajo v 7. st. pr. n. št., ko je bila tam grška kolonija. Ogledali si boste arheološki muzej in rimski amfiteater iz 2. st.  – enega največjih na Balkanov, skozi katerega se boste imeli priložnost sprehoditi. V popoldanskem času vožnja proti jugu do ortodoksnega samostana Ardenica (13. st.), ki je poznan po lesenem izrezljanem oltarju, njegove stene pa krasijo barvite freske iz 18. st. Vožnja skozi mesto Vlora, proti narodnemu parku Llogara. Prenočevanje na poti do obale Jonskega morja v mestu Dhermi. Večerja v ribji restavraciji ob morju. Prenočevanje.

3. dan: DHERMI–BUTRINTI–KSAMILI BEACH–GIROKASTRA (160 km) | zajtrk, večerja

Po odhodu iz hotela kratek obisk cerkve Device Marije (16. st.), ki stoji na hribu s pogledom na staro vas Drymades. Sledil bo ogled trdnjave Ali Pasha v zalivu Panormi. Trdnjavo so zgradili francoski inženirji leta 1804 in je edinstvena v Albaniji. Vožnja ob slikoviti obali na poti proti jugu do arheološkega parka Butrinti, ki je na spisku svetovne dediščine UNESCO. Butrinti se prvič pojavi kot Grška kolonija v 6. st. pred našim štetjem. Takrat je bilo zelo pomembno mesto v Mediteranu. Ogledali si boste glavne znamenitosti in muzej. Postanek na plaži Ksamili za morebitno kosilo ali pijačo. Popoldne vožnja proti zgodovinskemu mestu Girokastra. Na poti si boste ogledali park naravnih izvirov Blue Eye. Prihod v hotel, večerja v lokalni tradicionalni restavraciji v bližini.

4. dan: GIROKASTRA–OHRID–POGRADEC–SV. NAUM–OHRID (330 km) | zajtrk, večerja

Po zajtrku raziskovanje starega dela mesta Girokastra, ki je vpisan v svetovno dediščino UNESCA. Ogled vključuje bizantinsko trdnjavo (14. st.), stari bazar (18. st.). Vožnja proti Ohridu, na poti postanek za ogled trdnjave Elbasan, potem pa postanek v mestu Pogradec ob Ohridskem jezeru, pred prehodom meje v Makedonijo. Po vstopu v Makedonijo si boste pogledali samostan Sv. Nauma, ki je poimenovan po svetniku, ki je pokopan v cerkvi, ki jo je zgradil v 10. st. Samostan je v bližini parka Črne sanje z naravnimi izviri, po katerih se boste popeljali s čolnom. Pozno popoldne nastanitev in večerja v tradicionalni restavraciji z živo makedonsko glasbo. Prenočevanje.

5. dan: OHRID–TIRANA (140 km) | zajtrk, večerja

Dopoldne si boste pogledali stari del mesta Ohrid, najprej zgornji del, kjer je stara ortodoksna katedrala, galerija in rimski amfiteater. Sledil bo ogled arheološkega najdišča Plaoshnik, ki je poznan po pred kratkim odkritih mozaikih bazilike in krstilnice. Sprehod ob jezeru do cerkve Kaneo in Sv. Sofije, kjer se bo ogled Ohrida zaključil. Popoldne vožnja nazaj v Albanijo, do glavnega mesta Tirana, kjer se nastanite v hotelu. Večerja v tradicionalni lokalni restavraciji in prenočevanje.

6. dan: TIRANA–LJUBLJANA | zajtrk

Po zajtrku ogled mesta Tirana: glavni trg s prelepo mošejo Ethem Bej (1798), simbol mesta – stolp z uro. Obisk galerije narodne umetnosti in trdnjave. Po postanku v parku vožnja na letališče in odhod letala v Ljubljano. Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika.

POKLIČITE ZA VEČ INFORMACIJ
Termin:
individualno vsak dan
Cena:
na povpraševanje