Argentina, na koncu sveta

Argentina

Dežela ekstremov Argentina

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Argentina je dežela ekstremov – od mogočnih ledenikov v epski pokrajini Patagoniji, do barvite kulture v Buenos Airesu. Ker se nahaja med Andskim gorovjem na zahodu in Atlantskim oceanom na vzhodu, nudi vpogled v spektakularno lepoto dramatičnih gora, terasastih slapov Iguazu, nepreglednih travnatih planot, čudovita posestva, kjer lahko jahate konje cel dan in ne srečate nikogar … Na drugi strani pa svetovljanski Buenos Aires s plesalci tanga, elegantno arhitekturo, gauči na konjih, slastnimi zrezki.

1. dan: ZAGREB–BUENOS AIRES

Polet iz Zagreba preko enega od evropskih letališč v Buenos Aires.

2. dan: BUENOS AIRES–ESTANCIA SANTA SUSANA–BUENOS AIRES | zajtrk, kosilo

Zjutraj pristanek v Buenos Airesu in organiziran prevoz do hotela Serena Buenos Aires (ali podobno), nastanitev in kratek čas za osvežitev in počitek. Današnje popoldne bo namenjeno spoznavanju tradicionalnega življenja gaučov – izkušenih argentinskih kavbojev na posestvu Santa Susana, tradicionalnem ranču na deželi. Po približno uri vožnje vas bodo toplo sprejeli in vam ponudili sveže pečene empanade in kozarec vina. Ogledali si boste hišo, ki je preurejena v muzej, poln starega pohištva, pripomočkov in oblačil iz preteklosti in malo kapelico, ki je zraven glavne hiše. Vaše prvo argentinsko kosilo bo v stilu »all you can eat«, vključevalo bo veliko izbiro mesa z žara, solat in sladic pa seveda tudi lokalno vino, pivo ali brezalkoholne pijače. Za konec vam bodo gauči pripravili še predstavo njihovih spretnosti pri ježi konj. Vrnitev v mesto in prenočevanje.

3. dan: BUENOS AIRES | zajtrk, večerja

Ogled mesta boste začeli tam, kjer se je začela argentinska zgodovina, na Majskem trgu - Plaza de Mayo, nadaljevali z Obeliskom in predsedniško palačo Casa Rosada, mestno hišo Calbido in kongresno palačo. Obiskali boste Metropolitansko katedralo in videli operno hišo Colon. Med vožnjo in sprehodi po širokih bulevarjih, mimo elegantnih domov, modnih trgovin in umetnostnih muzejev bo vseskozi čutiti vpliv italijanskih, španskih, francoskih in angleških osvojevalcev. V centru mesta se bohoti veličastno gledališče Teatro Colon, kjer prirejajo operne, baletne predstave in koncerte klasične glasbe. V glavni dvorani se boste prepričali o odlični akustiki po kateri slovi po celem svetu. Gledališče so zgradili konec 19. stoletja, od takrat predstavlja kulturno središče mesta. Sledili boste stopinjam Evite Peron – argentinske prve dame, ki je bila zelo priljubljena, in obiskali njen grob na pokopališču Recoleta. Ogledali si boste najstarejšo četrt San Telmo, polno kavarnic, antičnih trgovinic, starih cerkva in muzejev. Zaključek ogledov pa bo v La Boci, popularni četrti z barvitimi hišami in ulico Caminito, kjer se pleše tango.

Vključeno večerno doživetje: Tango Show z večerjo v La Ventana – noč polna tanga!

Kombinacija večerje z razburljivo glasbo in plesnimi koraki argentinskega najbolj znanega plesa. Glasbeno vas bodo navduševali orkester Juana D'Arienza, kvintet, dva tango pevca, pet plesnih parov, glasba iz Altiplana in folklorni balet z 32 člani. Za večerjo bodo na voljo različne predjedi, glavne jedi, ekskluzivna hrana z žara, domače testenine, kruh in seveda sladice. Vključeno je vino, brezalkoholne pijače in voda.

4. dan: BUENOS AIRES–EL TIGRE–BUENOS AIRES | zajtrk

Umaknili se boste iz živahnega mesta proti podeželju, v mesto El Tigre, v delto Rio de la Plata, v katero se stekata reki Parana in Urugvaj. Vse živi in diha z reko, ljudje živijo na stotinah otočkov okoli El Tigra. Za prevoz uporabljajo samo čolne. Sprehodili se boste skozi kolonialno mesto El Tigre, ki je poznano tudi po sadni tržnici in 200 let starim dvorcem ob reki. S čolnom se boste peljali po reki mimo številnih otočkov, ki so porasli z bujno vegetacijo in so polni življenja. Med vožnjo boste opazili značilne domove na kolih. Potovali boste po naravi, ki ni omejena s hrupom in modernim načinom življenja, pa tako blizu prestolnice.

Za doplačilo priporočamo: odkrivanje okusov argentinske kuhinje.

Začeli boste s pripravo empanade (peciva). Medtem, ko se bodo kuhale, vam bodo postregli provoleto (pečeni sir z zelišči in začimbami) in argentinsko klobaso chorizo z omako chimichurri. Potem bo sledila priprava glavne jedi – mehkega argentinskega govejega mesa s pečeno zelenjavo. Naučili se boste pripraviti tudi sladico alfajor – sladki biskvit. Učenje boste zaključili s pravilno pripravo in postrežbo tradicionalnega čaja mate iz posušenih listov yerba mate. Med kuhanjem vam bodo stregli s kozarci izvrstnega vina Malbec in slišali boste zanimive anekdote. Učenje kuhanja se dogaja v sproščenem vzdušju, kjer se mešajo ljudje različnih narodnosti in starosti. Na voljo so tudi posebni menuji za popolne vegetarijance in take, ki jejo ribo (potrebna je predhodna najava).

5. dan: BUENOS AIRES–EL CALAFATE | zajtrk

Zgodnji odhod iz Buenos Airesa in prevoz na letališče za let v El Calafate. Po pristanku prevoz do hotela in nastanitev v Esplendor El Calafate (ali podobno).

Popoldne ogled muzeja Glaciarium, ki je zelo poseben in vam približa ledeni svet. Veliko število informacij, fotografij in filmov pojasnuje kako so ledeniki nastali. Glaciarium hrani tudi pomembno dokumentacijo o številnih ledeniških ekspedicijah. Stalna je razstava o podnebnih spremembah. V muzeju je tudi lokal, ledeni bar in eko trgovinica. Morda na hitro popijete izbrano pijačo z ledom iz ledenika v ledenem baru Glaciobar Branca, kjer ohranjajo temperaturo pod ničlo. V njem se lahko zadržite le 20 minut, sprejmejo pa le 25 oseb. Z džipi vas bodo ob jezeru Argentino pripeljali do El Balcona, razgledne točke in kamnitega labirinta z nenavadnimi skalnatimi formacijami, kjer so našli fosile dinozavrov, stare 85 milijonov let. Če bo dan zelo jasen, boste lahko videli vrhova tritisočakov Cerro Torre in Fitz Roy, ki se dvigujeta na meji med Argentino in Čilem.

6. dan: EL CALAFATE–PERITO MORENO–EL CALAFATE | zajtrk, pakirano kosilo

Celodnevni izlet do ledenika Perito Moreno – enega od največjih aktivnih celinskih ledenikov na svetu, 60 m visok, 5 km dolg! Vožnja do polotoka Magellan, kjer se začne vhod v ledeniški narodni park, središče katerega je ledenik Perito Moreno. S kombijem vas bodo pripeljali direktno pred ledenik, kjer se boste lahko sprehodili po urejenih poteh na ogled ogromne ledene gmote do različnih razglednih točk. Občudovali boste dih jemajoče poglede na masivni ledenik in opazovali dramatične trenutke, ko se kosi ledu odlomijo in zgrmijo v vode kanala De los Tempanos. Po ogledu prevoz v hotel in prenočevanje.

Za doplačilo: mini treking po ledeniku Perito Moreno

Po želji lahko vaš ogled ledenika dopolnite z edinstvenim doživetjem narave – z mini trekingom po ledeniku. V tem primeru vas bodo iz hotela odpeljali do pristanišča Bajo de Las Sombras, od koder se boste s čolnom odpeljali na obalo na drugi strani, kjer vas pričakujejo posebno izurjeni vodniki. Pohod do ledenika Perito Moreno ob slikoviti obali, kjer vam bodo podrobno razložili vse o ledeniku in vam podali varnostne napotke za treking. Po približno 30 minutni hoji si boste nataknili dereze in začel se bo pravi avanturistični treking po ledeniku, ki bo trajal uro in pol. Izkušeni vodniki vas bodo ves čas spremljali in vam dajali napotke o varni hoji. Na tem trekingu boste doživeli pravo mogočnost narave in veličino modrega ledu. Treking je srednje zahteven. Čas ki ga boste preživeli na ledeniku je uro in pol. Treking ni primeren za nosečnice, potnike z gibalnimi omejitvami in težavami s srcem. Starost 10-65 let. Potrebujete tudi rokavice in pohodne čevlje.

Za doplačilo: navtični safari

Velikan med ledeniki Perito Moreno se nahaja v jezeru Rico, nekaj kilometrov od obale. V pristanišču Bajo de Las Sombra se boste vkrcali na čoln, ki vas bo za eno uro popeljal na eno od največjih doživetij na tem potovanju. Ledenik si boste ogledali z različnih strani in najbližje možno z vode, da še zagotavlja vašo varnost v primeru loma ledu.

7. dan:  EL CALAFATE–USHUAIA–TIERRA DEL FUEGO–USHUAIA | zajtrk

Zgodnji odhod na letališče in prijava na let v Ushuaio. Ushuaia je najjužnejše mesto na svetu, čisto zares boste šli na konec sveta! Prelepe gore, morje, ledeniki in gozdovi vas bodo navdušili … Vrnili se boste v preteklost, v čase, ko so prvi angleški misionarji odkrili naselje prvotnih prebivalcev Yamana. Narodni park Tierra del Fuego ali Ognjeno zemljo so Evropejci odkrili leta 1520 pod vodstvom Magellana. Tako so jo poimenovali, ker so z morja videli mnogo kresov, ki so jih kurili prvotni prebivalci. Kasneje so začeli na veliko gojiti ovce in iskati zlato. Leta 1884 je argentinska vlada začela graditi zapore, da bi okrepili lastništvo zemlje okoli Ushuaie. V Pomorskem muzeju so številne razstave, ki govorijo zgodbo Ushuaie in povezavo z okoliškimi otoki in morjem, medtem ko muzej »Konec sveta« sledi zapuščini in zgodovini prvotnih prebivalcev in se nadaljuje v čas prvih evropskih raziskovalcev, pustolovcev in naseljencev. Poldnevni izlet v narodni park Tierra del Fuego (Ognjena zemlja), ki se nahaja le 20 km severno od mesta. Zakladnica mogočne neokrnjene narave, jezer, potočkov, gozdov in obale, ki je edini narodni park v Argentini, ki se dotika morja. Vožnja z ladjico po kanalu Beagle, mimo Ptičjega otoka in Otoka morskih volkov, opazovali boste številne vrste morskih ptic, kolonije kormoranov in drugih različnih živali. Na poti nazaj v zaliv vas bo vodil simbol Ushuaie – svetilnik Les Eclaireurs. Nastanitev v hotelu Los Acebos 4* (ali podobno).

8. dan: USHUAIA–BUENOS AIRES–PUERTO IGUAZU | zajtrk

Prevoz iz hotela na letališče, kjer se prijavite na let v Buenos Aires. Pristanek v Buenos Airesu in nadaljevanje leta v Puerto Iguazu. Prevoz do hotela in prenočevanje. Mercure Iguazu – Hotel Iru 4-5* (ali podobno).

9. dan: SLAPOVI IGUAZU (Argentina) | zajtrk

Celodnevni izlet do argentinske strani slapov Iguazu. Večina (80 %) slapov Iguazu je na argentinski strani parka, ki se razteza na 550 km². Sprehodili se boste po potkah nad slapovi in tudi ob njihovem vznožju. Krožna pot ob vznožju je dolga 1400 m, ima balkone za boljši razgled proti vrhu. Zgornja krožna pot je dolga le 650 m in ima 6 razglednih točk s panoramskimi razgledi na slapove in je nezahtevna. Spodnja pot je malce bolj zahtevna zaradi stopnic na koncu. Na srednjem nivoju med tema dvema krožnima potema je vstopna postaja na eko vlak, ki vas pripelje do končne postaje za ogled »Garganto Del Diablo« - Hudičevega žrela. Krožna peš pot po mostu (2200 m), ki vodi do reke Iguazu in manjših otočkov vas pripelje do mogočnega Hudičevega žrela, 150 m širokega in 82 m visokega slapu, ki je največji od vseh. Most vas popelje direktno do slapov, tako da morate biti pripravljeni na to, da boste malce mokri. Po ogledu prevoz v hotel in prenočevanje.

Za doplačilo: Dinner show at Rafain Churrascaria (20.45-22.45)

Za okrepitev po napornem dnevu vam priporočamo večerjo s plesno predstavo. Na voljo vam bo bogat bife toplih in hladnih solat, tradicionalnih brazilskih jedi, ocvrtega mesa, mednarodnih jedi in sladic. Po večerji bo sledila predstava z glasbenimi točkami in plesi predvsem iz dežel, ki so jim skupni slapovi Iguazu: Argentina, Paragvaj in Brazilija.

10. dan: PUERTO IGUAZU–FOZ DO IGUAÇU–SAO PAULO–LONDON | zajtrk

Poldnevni izlet na brazilsko stran narodnega parka Iguazu. Sprehodili se boste po »Cataratas trail« (1,5 km) in uživali v panoramskih pogledih na slapove. Na koncu poti je ožja pot, ki vodi do dih jemajočih razgledov na najvišji slap »Hudičevo žrelo«. Ogled se zaključi na vrhu slapov, kamor boste prišli s panoramskim dvigalom.

Za doplačilo: helikopterski polet nad slapovi

10-minutna vožnja s helikopterjem visoko nad slapovi vam bo prikazala še ptičji pogled na osupljivo pokrajino polno slapov in vam dala še bolj mogočni vtis o že tako lepih slapovih.

 

Vožnja na letališče Foz do Iguaçu, prijava na let v Sao Paulo in nadaljevanje leta v London. 

11. dan: LONDON–ZAGREB

Pristanek v Londonu in nadaljevanje leta v Zagreb.

POKLIČITE ZA VEČ INFORMACIJ
Termin:
po dogovoru
Cena:
na povpraševanje
 
Cena vključuje
 • letalski prevoz v ekonomskem razredu iz Zagreba,
 • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo,
 • notranje letalske prevoze Buenos Aires–El Calafate–Ushuaia–Buenos Aires–Puerto Iguazu in Foz do Iguaçu–Sao Paulo v ekonomskem razredu z 1 kosom oddane prtljage,
 • lokalne prevoze po programu,
 • prenočevanja v omenjenih (ali podobnih) hotelih 4* v dvoposteljni sobah z zajtrki (skupno 8 noči in zgodnji prihod prvi dan),
 • navedene oglede po programu z dodanimi obroki.

 

Cena ne vključuje
 • dodatne prehrane,
 • dodatnih ogledov,
 • napitnin,
 • stroškov prijave.

 

Možna doplačila na osebo
 • enoposteljna soba
 • odkrivanje okusov argentinske kuhinje
 • mini treking po ledeniku Perito Moreno
 • navtični safari
 • Dinner Show Rafain Churrascaria
 • helikopterski polet nad slapovi
 • zavarovanje rizika odpovedi
 • dodatno zavarovanje z asistenco Coris

 

Obvezno doplačilo
 • strošek prijave

 

 

POMEMBNO: ob prijavi potrebujemo kopijo potnega lista, veljavnega še vsaj 6 mesecev po zaključenem potovanju.