Brezčasna namibijska pustolovščina

Namibija

Duša sveta

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Na jugozahodu Afrike leži dežela, polna osupljivih pejsažev - Namibija. Bušmani ji pravijo »duša sveta«. Ta robata dežela obiskovalcu ponudi svojo dušo, ki osvobaja. Narava je bila do te dežele neizprosna, a obenem velikodušna. V tem kotlu vročine in veličastnih sil narave je bog ustvaril čudovito pokrajino, ki se s svojo lepoto lahko primerja le z diamanti, posejanimi po tej »duši sveta«. Živalstvo v tej deželi je bujno, samo v Narodnem parku Etosha živi preko 114 vrst sesalcev. Nekateri so redki, drugi ogroženi, tretji endemični. Nebu kraljuje okrog 340 vrst ptic, od tega tretjina selivk. Namibija ima številne neograjene narodne parke, kar prosto živečim živalim omogoča življenjsko potrebne selitve.

 

Skupaj z raznolikim okoljem, od grmičevnatih savan preko polpuščav do najstarejših puščav na Zemlji, Namibija obiskovalcu nudi takšno rastlinstvo, da bi začarala še tako izkušenega botanika. Bujna regija Karoo predstavlja dom več kot 5000-im vrstam sočnic, kar je približno ena tretjina vseh svetovnih vrst sočnic. Od teh je 40 % endemičnih in od teh 18 % ogroženih vrst. Sicer pa je Namibija najbolj znana po svoji pokrajini. Predstavljajte si velika platna, ošvkrnjena z barvami po poraščenih valovitih sipinah puščave Kalahari. Tem dajejo kontrast čudovite zvezdasto oblikovane sipine puščave Namib, pravi čudež narave pa je kombinacija zaplat iz bele gline, rdečega peska in modrega neba v dalijevskem Deadvleiju. Evropskim Alpam je podobno veličastno pogorje regije Damaraland. Namibija zares nudi obilo znamenitosti, zvokov, vonjev, okusov in občutkov. To je popolna afriška izkušnja, ki prebudi vse vaše čute. Namibijo občudujemo čez dan, saj vsak dan prinese obilo nepozabnih trenutkov. Širne planjave bodo prebudile čute, poživile duha, a utrudile telo. Zato se z nočjo prepustite počitku. Ta dežela osvobaja s svojo grobo neokrnjeno lepoto narave. Namibija svoje obiskovalce in raziskovalce čaka z mamljivo lepoto kot neobrušen diamant, ki čaka, da ga nekdo odkrije v vsej njegovi veličastnosti. Nekaterih stvari se enostavno ne da pojasniti, treba jih je doživeti, da bi jih lahko razumeli. Namibija je brezčasno privlačna za vse. Z nerazumsko strastjo omamlja tam živeče, ki naravnost hrepenijo po tem, da to čudovito deželo delijo z obiskovalci. Tudi njih ta dežela uroči tako, da svojih doživetij zlepa ne pozabijo in se še dolga leta z nostalgijo spominjajo veličastnih puščav, širnih planjav, živahnih pisanih ljudi in obilo živalstva.

1. dan: WINDHOEK

Sprejem na letališču in prevoz do vašega hotela. Opcijsko se lahko odločite za voden ogled mesta Windhoek ter spoznate zgodovinske zgradbe, spomenike in tudi mestno življenje v okrožjih Khomasdal, Katutura in Ludwigsdorf.

Windhoek

Windhoek je multikulturno mesto, ki utripa od življenja, priložnosti in pustolovščin. Označuje ga mirno sobivanje z veliko življenjskega prostora za vse meščane, ki jih je preko 350.000. Obiskovalci lahko tako užijejo le najboljše, kar ponujata dva svetova. Evropejska arhitektura in življenjski stil z roko v roki s pristnim ritmom afriške kulture in okolja. Prve zabeležene naselbine so nastale kot posledica vodnih izvirov na tem področju. Približno 1842. leta se je vodja Orlamov, Jan Jonker Afrikaner, naselil ob največejm izviru v današnjem Klein Windhoeku. Takrat se je ta kraj imenoval »Ognjena voda« kot so mu rekli Nami ali »Kraj pare« kot so mu rekli Hereri. Leta 1890 je tu nastala nemška kolonija in Nemčija je v zaščito poslala svoje čete, ki so bile nastanjene v Windhoeku in so služile dušenju nemirov med Nami in Hereri. Dvanajst velikih izvirov je zadostovalo za pridelavo hrane. Današnji Windhoek je bil ustanovljen leta 1890, ko so položili temeljni kamen trdnjave, ki jo poznamo po imeni Stara trdnjava (Alte Feste/Old Fortress). Windhoek danes ima bogato kulturno življenje, kjer se aktivnosti mešajo in nastajajo zanimive kombinacije. Okrožje Katutura je pravo potovanje v afriške zvoke in vonjave, vrhunec pa predstavlja obisk tržnice Tukondjeni. Na tem živahnem kraju lahko kupite živila in tradicionalno namibijsko hrano kot je meso z žara, posušene ribe, ocvrte črve mopane znane tudi po imenu omaungu in drugo tradicionalno hrano kot je na primer suha divja špinača.

2. dan: KALAHARI | zajtrk

Preko puščave Kalahari boste potovali proti jugu in spremljale vas bodo neskončne rdeče sipine, kjer živijo južnoafriške bajze, zebre, skokonoge gazele ali skočiči, noji in dolgouhe lisice.

 

Opcijsko se lahko udeležite puščavskega sprehoda v družbi bušmana.

Kalahari

Kalahari je velika polpuščava s polsuhimi savanami, ki ovijajo nežno gričevje peščenega morja, ki v notranjosti pokriva večino Bocvane in velik del Namibije in Južne Afrike. Obenem je to tudi zadnja trdnjava ljudstva San za obrambo pred modernim svetom. V Namibiji značilno rdeč pesek pokriva tanka zlata trava, posejana z drevjem akacije in poseljena s pestrim živalstvom vključujoč impale, šakale, geparde in pasane oziroma južnoafriške bajze (vrsta grivastih antilop).

3. dan: KALAHARI

Prost dan za uživanje med čudovitimi kalaharskimi sipinami.

4. dan: SOSSUSVLEI

Uživajte v veličastnih prizorih narave ali se sprostite v bazenu vašega hotela v oazi Sossus.

Sossusvlei

Doživeti okrasto nasičene sipine Sossusvlei jih naravnost dih jemajoče. Premikajoči se grebeni se pnejo kvišku do osupljivih 320 metrov in s svojo brezčasnostjo soustvarjajo nepozaben in neokrnjen del divjine sredi najstarejše puščave na svetu. Ob pogledu na najvišje sipine na svetu se vam bodo vaše stopinje zdele kot sled mrčesa, ki vodi v neskončnost. Samota je neizmerna in nehote se zdi, da je vaša prisotnost nekaj popolnoma nepomembnega. Krožne plasti bele gline na površju so oster kontrast rdečemu pesku in modremu nebu. Ena od teh zaplat bele gline se imenuje Deadvlei in je posejana s starodavnimi ostanki kameljega trna. Raziskave so pokazale, da so debla stara približno 600-700 let. V tistem času se je namreč oblikoval krožni pas sipin, ki so prekinile dovod vode iz reke Tsauchab. Drevje se je posledično posušilo. Zaradi izjemno suhega ozračja les do danes ni razpadel. Od sonca črno ožgana debla so posejana po glineni belini is so danes osupljiva dalijevska mojstrovina namibijske narave in sanje vsakega fotografa.

5. dan: SOSSUSVLEI

Opcijsko se lahko udeležite izleta v Deadvlei in kanjon Sesriem. 

Kanjon Sesriem

Globoko brezno, ki ga je voda izklesala skozi leta, je čudovita naravna znamenitost, ki jo je najbolje obiskati peš. Na obeh straneh kanjona se strmo pnejo kvišku kamnite stene. Na čereh gnezdijo ptice, po kamnitih policah pa švigajo kuščarji. Ime kanjona je skovanka, ki so jo ustvarili zgodnji naseljenci, ki so kanjon uporabljali kot vir vode. Da so s čebri lahko prišli do vode, so morali skupaj zaporedoma zvezati šest živalskih kož ('ses riem = six thongs).

6. dan: SWAKOPMUND | zajtrk

Po zajtrku se boste preko osamljenega valvitega gričevja v dolini Kuiseb Moon Valley odpravili proti Atlantskemu domu. Ob prihodu v obalno mestece Walvis Bay boste obiskali plitvo laguno, ki je eno najpomembnejših mokrišč na afriškem kontinentu in vključeno na listo svetovne dediščine RAMSAR. V tej laguni se hrani preko 80 % afriških plamencev. Pogled na jate rožnatih ptic je naravnost veličasten. Vožnja vzdolž slikovitih sipin in Atlantika vas bo popeljala do Swakopmunda, kjer boste preostanek dneva prosti za počitek ali pa raziskovanje mesta. Swakopmund je prava boemska mešanica nemške arhitekture in afriškega ležernega življenjskega stila, pomešanega z adrenalinskimi aktivnostmi, jutranjimi meglicami in puščavsko vročino – barvito, živahno in zabavno.

Swakopmund

Swakopmund je s palmami obrobljenimi cestami, obalnimi promenadami in nastanitvijo za vsak žep najbolj priljubljena počitniška destinacija v Namibiji. Prijetno poletno podnebje in dobre plaže privlačijo deskarje na vodi, ribiče in ljubitelje plaž iz vse južne Afrike. Swakopmund je zahvaljujoč milim temperaturam in zanemarljivi količini padavin res priljubjen kraj. Ko zapihajo vzhodni vetrovi, se mesto ob skoraj nepretrganem rosenju okopa tudi v pesku, ki ga prinesejo vzhodni vetrovi. Megla se vali do 30 km v notranjost in tako puščavskim rastlinam in živalim zagotavlja dovolj vlage za preživetje. Obenem je tudi adrenalinska prestolnica, saj obiskovalcem nudi veliko izbiro dih jemajočih aktivnosti kot so na primer deskanje po pesku, quad-biking, skydiving in ježa kamel. Ob tem je potrebno upoštevati, da je precejšnja gneča turistov predvsem v času namibijskih počitnic decembra in januarja, ko se temperature gibajo okrog 25 °C.

Kanjon Kuiseb

Skrivnostni in odročni kanjon je pred davnimi časi izoblikovala reka Kuiseb, ki danes pretežno teče pod površjem. Na eni strani kanjona se strmo dvigajo skalnate stene, na drugi strani pa so barvite peščene sipine puščave Namib. Tam živijo različne živalske vrste, ki so se prilagodile krutemu okolju regije, kot so hijene, antilope in celo leopardi.

Laguna Walvis Bay

Naravna laguna Walvis Bay je raj za opazovalce ptic. Tam živi približno 50 vrst morskih ptic vključno z jatami rožnatih plamencev, pelikanov in bleščečih se kormoranov. To je priljubljen kraj za jadranje, kajtanje, kajake, 3 km dolga obalna promenada pa je odlična za slikovite sprehode. Laguna je eno najpomembnejših mokrišč afriškega kontinenta in je uvrščena na listo svetovne dediščine RAMSAR. V tej laguni hrano išče preko 80 % vse populacije afriških plamencev in pogled na več tisočglavo rožnato množico ptic je doživetje brez primere.

Swakopmundska pomola

V Swakopmundu sta dva pomola. Leseni se razteza daleč v ocean in je priljubljena razgledna točka tako za turiste kot domačine. Na koncu pomola je majhna priljubljena morska restavracija. Betonski pomol je bil zgrajen na prehodu iz 20. v 21. stoletje, da bi služil hitro naraščajočemu število ladij, vendar se je izkazal kot nekoristen. Oceanski tokovi ustvarjajo namreč sipine, ki otežujejo dostop do pristanišča. Danes je tako betonski pomol lokalna znamenitost in priljubljen kraj za oddih z zaščiteno plažo, bazenom, zeleno okolico in celo vrsto trgovin, hotelov in restavracij.

Zgodovinski Swakopmund

V poznem 19. stoletju je na atlantsko obalo puščave Namib prispela skupinica prvih naseljencev, ki je s seboj prinesla del Nemčije. Danes ta del zgodovine še vedno živi v mestni kolonialni arhitekturi, podrobnosti družbene in naravne zgodovine pa so predstavljene v Swakopmundskem muzeju.

7. dan: SWAKOPMUND | zajtrk

Prost dan za sprostitev.

Križarjenje s katamaranom

Po želji se za plačilo lahko udeležite križarjenja s katamaranom Silverwind, Silversand ali Silvermoon. Pustolovščin poln izlet vas popelje do Pelicabn Point in do lagune Walvis Bay. Ob penini, svežih ostrigah in drugih izvrstnih prigrizkih boste lahko oprezali za petimi največjimi morskimi živalmi, delfini, kiti, želvami, tjulnji in morskimi meseci (Mola Mola).

8. dan: HRIBOVJE ERONGO | zajtrk, večerja

Danes se boste podali na pot od Swakopmunda do hribovja Erongo. Dan lahko namenite za samostojno raziskovanje, lahko pa se udeležite enega od različnih vódenih izletov.

Erongo

Regija Erongo je ena od največjih v Namibiji. Ime je dobila po masivu Erongo, ki vlada področju Karibib, Omaruru in Usakos. Regija sega do Atlantika in vključuje obalna mesta Swakopmund in Walvis Bay, njegova severna meja pa se konča ob reki Ugab, kjer se pričenja Narodni park Skeleton Coast. V dolini, ki jo obkroža hribovje Erongo, se srečajo puščavski, hribovski in grmičevnati ekosistemi. Veličastna pokrajina je odličen razlog obiska tega edinstvenega dela Namibije, kjer živijo številne ogrožene in endemične vrste živali. V tej regiji uživajo mnoge ptice in rastline, ki soustvarjajo najbolj raznoliko in z živalstvom bogato namibijsko regijo. Naravno in kulturno zgodovinsko bogastvo lahko doživite na vódenem izletu v družbi izkušenega vodnika. Vzdolž gora boste obiskali zanimive kraje z bušmanskimi skalnimi poslikavami.

Opazovanje ptic

Bodisi da ste zagrizen ljubitelj ptic ali pa zgolj povprečni ljubitelj naravnih lepot, navdušeni boste nad številnimi ptičjimi vrstami. Lahko se udeležite organiziranega opazovanja ptic. Na pečinah boste uzrli posebne vrste orlov, pegatk, frankolinov, papig, kljunorožcev, sinic, gozdnih pevcev in mnogih drugih. Obilje vode v enem delu regije pa privablja tudi različne vrste ptic pevk kot na primer škorce, ščinkavce, postovke, astrilde, strnade …

9. dan: HRIBOVJE ERONGO | zajtrk, večerja

Dan namenite opcijskim izletom kot na primer ježi konj, fotografskemu izletu ali plezanju. Za te izlete se lahko dogovorite na kraju samem. Na voljo so pohodi različnih zahtevnostnih stopenj. Lahko se udeležite organiziranega pohoda v družbi lokalnega vodnika, lahko pa se na pohod odpravite tudi sami, saj so poti ustrezno označene.

10. dan: DAMARALAND | zajtrk

Damaraland

Neverjetno slikovita pokrajina odprtih ravnic in veličastnih skalnatih formacij – to je Damaraland, velik in neukročen. Glavne zanimivosti so Spitzkoppe, Brandberg, Twyfelfontein, Vingerklip in Okamneli gozd. Damaraland je eno najredkeje poseljenih območij na Zemlji in zdi se kot da je to kamnita puščava brez meja. Označujejo ga neskončni razgledi preko pustih ravnic, starodavnih dolin in skrb vzbujajočih gora v daljavi. Živali in rastline so se v krutem okolju Damaralanda tisoč let razvijale drug ob drugem. Tako danes skupaj z bogastvom skalnatih poslikav, gravur ter puščavi prilagojenih slonov in nosorogov tvorijo edinstvene zanimivosti tega dela sveta.
V Damaralandu so včasih živelo ljudstvo Damara, ki se je sčasoma začelo mešati s Hereri in drugimi. Danes so zato številni prebivalci Damaralanda mešanega porekla, a večina se ima za Damare. Posebna skupnost skrbi za ohranjanje narave. Do leta 1981 je bil Damaraland nezaščiten in raj za divje lovce, ki so prihajali iz drugih dežel. Da bi zaščitili svoje živalstvo, so se lokalni prebivalci združili in divje živalstvo se je spet začelo množiti. Danes je Damaraland eno zadnjih zatočišč divjih živali, kjer živali živijo svobodno kot pred tisočimi leti.

Twifelfontein (opcijsko)

Ta kraj naravne dediščine predstavlja še eno namibijsko zanimivost kot naravnost iz enega od svetovnih umetniških središč. Nastala je iz kmečke nejevere, da so se lovci iz kamene dobe in njihov plen lahko tisočletja preživljali z nezanesljivimi izviri vode na tem področju. Balvani iz rdečkastega peščenjaka so videti kot v tej hudi vročini žareli. Lovce so pred davnimi časi te velike skale ščitile pred sovražniki, obenem pa so lovci odtod lahko skriti oprezali za svojim plenom in opazovano ovekovečili s klesanjem v peščenjak. Te skale so tako danes polne starodavnih gravur in predstavljajo eno najlepših afriških umetnin. Na tem področju sta tudi naravna fenomena »goreča gora« in »orgle«.

Okamneli gozd (opcijsko)

Gre za zelo redek pojav. Videti je kot da bi nam nek velikanski časovni stroj pokazal, kakšno je bilo rastje na tem področju pred 260 milijoni let. Vaše oči namreč uzrejo eno največjih optičnih iluzij na svetu. Ta je neverjetna do najmanjših podrobnosti kot sta barva ali tekstura lubja in letnic. Vrhunec sledi šele, ko se približate drevju. Možgani so povsem prevarani, saj to, kar vidite kot kos lesa, občutite kot hladen kamen.

11. dan: DAMARALAND

Na prežni vožnji vzdolž starodavnih suhih rečnih strug boste oprezali za redkimi sloni, skokonogimi gazelami, južnoafriškimi bajzami in šakali.

12. dan: ZASEBNI REZERVAT ONGAVA | večerja

Ongava je eden največjih in najbolj ekskluzivnih rezervatov v južnem delu Narodnega parka Etosha. Nudi pristne safarije, sprehode v naravo, različne prežne vožnje in luksuzno nastanitev. Med drugim v rezervatu prebivajo levi, impale, zebre in različne vrste antilop. Obenem je to eden redkih rezervatov v južni Afriki, kjer skupaj prebivata tako beli kot črni nosorog ter raj za ptice, saj jih tam živi več kot 350 vrst.

Prežne vožnje v rezervati Ongava (opcijsko)

V rezervatu Ongava potekajo vodene jutranje in popoldansko večerne prežne vožnje. Rezervat slovi po svoji populaciji nosorogov, levov, antilop in impal.

13. dan: ZASEBNI REZERVAT ONGAVA | zajtrk, večerja 

Ekskurzija v Narodni park Etosha (opcijsko)

Celodnevne ali jutranje oziroma popoldanske prežne vožnje potekajo v najlepših savanah Namibije, vključujejo tudi piknik. Videli boste masivne nanose soli in stalne izvire, ki zagotavljajo vodo za bogato živalstvo Narodnega parka Etosha.

14. dan: REZERVAT ONGUMA | zajtrk, večerja

Rezervat Onguma je ena od najlepše ohranjenih skrivnosti Namibije, kjer Afriko doživite v vsej njeni lepoti in raznolikosti. Rezervat obsega 34.000 hektarjev zaščitenih zemljišč in živalstva, ki ga je tam preko 30 različnih vrst, med drugim žirafe, antilope/hartebeest, zebre, impale, levi, gepardi, leopardi … Najnovejša pridobitev parka je družina črnega nosoroga. V poletnem času rezervat postane raj za opazovalce ptic. Selijo se v močvirja, ki jih prinese sezonski dež in občasne kratkotrajne reke.

Prežna vožnja v zahodnem delu Narodnem parku Etosha

Zahodni del Narodnega parka se od preostalih delov razlikuje tako po pokrajini kot po rastju in živalstvu. Rahlo gričevnata pokrajina omogoča preživetje različnim živalim, bel prah in glina, ki so sestavni del preostalega dela parka pa se tu obarvata rdečkasto rjavo. Zdi se kot da ste vstopili v drug narodni park.

Prežne vožnje z odprtim vozilom

Na vodenih prežnih vožnjah boste oprezali za plenilci, divjadjo, plazilci in pticami. Odprta vozila omogočajo najboljše priložnosti za opazovanje ali fotografiranje. Poti prežnih voženj se psreminjajo glede na letni čas, večinoma pa so osredotočene na vodne izvire, kjer je največja verjetnost, da boste uzrli živali, ko pridejo gasit žejo.

15. dan: NARODNI PARK ETOSHA | zajtrk, večerja

Etosha Pan

Pred davnimi časi je bila tako imenovana »Etosha Pan« dno velikega jezera. Danes so od njega ostale lesketajoče se srebrno zelene soline, ki se raztezajo preko približno 5000 km². Etosha je zaščitena z Narodnim parkom Etosha Pan, ki jo obdajajo savanske ravnice in gozdnato/grmičevnata pokrajina, ki nudi zatočišče slonjim čredam. V sušnem času tu skorajda ni možnosti za življenje, razen alg, ki solinam dajo značilno barvo. Ptice selilke to področje uporabljajo za postanek na svoji poti. V kratkem času deževja tu nastane plitvo jezero, kjer se parijo plamenci, številni sesalci kot na primer leopardi, levi, beli nosorogi in antilope pa pridejo sem potešit svojo žejo.

Etosha East

V širnih planjavah severne Namibije leži eno najbolj priljubljenih zavetišč za živali. Narodni park Etosha nudi odlične prežne vožnje, saj je eden od najbolj dostopnih afriških narodnih parkov. Zebre in gazele so posejane po neskončnem obzorju, številni vodni izviri pa privabljajo ogrožene črne nosoroge, leve, slone in veliko število antilop. Etosha pomeni »kraj suhe vode« in obsega preko 5000 km² veliko kalcitno ravnino (depresijo), ki s srebrno belim lesketajočim se izgledom v daljavi predstavlja lep kontrast puščavskim travnatim savanam in trnjavemu grmičevju. Ta ravnina ima vodo le po močnem deževju in pogosto le nekaj dni na leto, a tudi tako malo padavin je dovolj, da tu uspevajo modro zelene alge, ki privabljajo na tisoče plamencev.

16. dan: NARAVNI REZERVAT OKONJIMA | zajtrk

Okonjima v velikosti 22000 hektarjev je obdana s 96 km ograde, dokončane leta 2010. S tem so zagotovili varovano območje za rehabilitacijo ujetih mesojedcev, obenem pa je to tudi dom hijen in leopardov. Zagotovili so tudi varno območje, ki služi okoljstvenemu izobraževalnemu centru. Čeprav mesojedci lovijo nagonsko, se mnogi gepardi spopadajo s pomanjkanjem lovskih izkušenj, saj so že mali osiroteli ali pa so jih ujeli in umaknili iz divjine že v zgodnji življenjski dobi. Zaradi enizkušenosti živali niso sposobne preživeti v divjini. Teh 20000 hektarjev daje tem živalim priložnost urjenja lovskih veščin in s tem preživejta v divjini. Ti gepardi so opremljeni z radijsko vodenimi ovratnicami in njihovo stanje na ta način lahko redno spremljajo – v varnem območju sredi gospodarske kmetijske pokrajine.

Fundacija AfriCat (opcijsko)

Fundacija je bila ustanovljena leta 1991 na farmi Okonjima v osrednji Namibiji. Njeno poslanstvo je prispevati k dolgoročni ohranitvi namibijskih velikih mesojedcev. Nastala je kot posledica dogodkov na farmi Okonjima. Leopardi so vedno pogosteje napadali teleta na farmi goveda. Pogosto so ustali ujeti znotraj ograd. AfriCat je tako od leta 1993 v naravno vrnila že preko 1080 živali. Z leti so stroški reševanja krepko narasli, a fundacija je ves čas uspešno zagotavljala dovolj sredstev za reševanje teh živali in poskrbela za njihovo vrnitev v divjino. Danes z izobraževanjem pomembno prispeva k dolgoročni ohranitvi plenilcev v divjini, njihovem naravnem okolju. Leta 2010 so ustanovili Naravni rezervat Okonjima, ki je posvečen okoljstvenemu izobraževanju, raziskavam in okrevanju ujetih mesojedcev.

17. dan: NARAVNI REZERVAT OKONJIMA

Zasledovanje velikih mesojedcev peš (opcijsko)

Gostje rezervata Okonjima se lahko udeležijo zasledovanja rehabilitiranih gepardov, divjih psov in hijen na posebni pešpoti znotraj rehabilitacijskega naravnega rezervata. Na izlet sprejmejo le goste, ki bivajo v enem od lodžev v rezervatu Okonjima. 

18. dan: WINDHOEK

Prosto za samostojno raziskovanje mesta.

Zgodovinski Windhoek (opcijsko)

Prve zabeležene naselbine so nastale kot posledica vodnih izvirov na tem področju. Približno 1842. leta se je vodja Orlamov, Jan Jonker Afrikaner, naselil ob največejm izviru v današnjem Klein Windhoeku. Takrat se je ta kraj imenoval »Ognjena voda« kot so mu rekli Nami ali »Kraj pare« kot so mu rekli Hereri. Leta 1890 je tu nastala nemška kolonija in Nemčija je v zaščito poslala svoje čete, ki so bile nastanjene v Windhoeku in so služile dušenju nemirov med Nami in Hereri. Dvanajst velikih izvirov je zadostovalo za pridelavo hrane. Današnji Windhoek je bil ustanovljen leta 1890, ko so položili temeljni kamen trdnjave, ki jo poznamo po imeni Stara trdnjava (Alte Feste/Old Fortress).

Inštitut The Diamond Works (opcijsko)

Inštitut danes slovi kot najpomembnejša južnoafriška ustanova za diamante in dragulje. Ustanovili so ga leta 2001 in razvil se je v najboljšega poznavalca diamantov. Iz prve roke lahko spoznate umetnost rezanja diamantov in rokodelske spretnosti pri izdelavi čudovitih draguljarskih izdelkov. Videli boste repliko diamanta Cullinan in spoznali zgodovino trgovanja z diamanti in zlatom v južni Afriki. Inštitu The Diamond Works se ponaša z veliko izbiro nakita iz diamantov, tanzanita, zlata in platine.

Old Brewery Craft Centre (opcijsko)

V središču mesta na Aveniji neodvisnosti boste našli živahno tržnico z lokalnimi obrtnimi izdelki številnih obrti. Imetniki stojnic prihajajo iz vseh koncev Namibije, kar zagotavlja veliko pestrsot. Odprto je vsak dan.

19. dan: WINDHOEK - EVROPA

Odhod proti Evropi.

 

 

YouTube video © Travel News Namibia.

POKLIČITE ZA VEČ INFORMACIJ
Termin:
individualno vse leto
Cena:

že od 3.600 EUR na osebo (brez letala), če potujejo skupaj 4 odrasli (1 x avto, 2 x dvoposteljna soba).

 

Letalski prevoz Qatar Airways iz Zagreba že od 880 EUR na osebo.