Romantična Irska

Irska

Rapsodija v zelenem

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Popoldanski vrček piva in klepet z zgovornimi domačini ob zvokih tradicionalne glasbe v enem od vaških pubov vam bo pričaral pravo vzdušje Irske. Krožno potovanje z obiskom glavnih znamenitosti pa bo obogatilo vaše doživetje tega zelenega in kulturno bogatega otoka.

1. dan: DUBLIN

Prihod v Dublin, zasebni prevoz do vašega hotela in nastanitev. Popoldne sledi zasebni voden ogled mesta, ki vam bo Dublin približal skozi oči domačina. Dublin ima vse, kar imajo velika mesta, torej poleg lepote tudi bogato zgodovinsko dediščino, elegantne trgovine, hotele, galerije, kavarne in vrsto različnih restavracij, ki so skoraj na vsaki mestni ulici.

 

Predlog nastanitve: The Westbury Hotel 5*, Dublin, 3 noči

2. dan: DUBLIN | zajtrk

Prost dan, namenjen raziskovanju mesta Dublin. Ogledali si boste lahko znamenitosti kot so Trinity College, katedrala Sv. Patrika, Narodni muzej, park Phoenix, Narodno galerijo, ječo Kilmainham in druge.

3. dan: DUBLIN | zajtrk

Dan namenjen raziskovanju irskih kulinaričnih dobrot in vina v mestu Dublin. Mesto je pred leti čudovito opisal g. Andrej Šavko z Radia Koper: »Dublin je sorazmerno majhna evropska prestolnica. A zaradi živahnosti in prijaznosti prebivalcev, številnih barov in restavracij, muzejev in galerij še vedno ena najbolj privlačnih.«

4. dan: DUBLIN – ENNISKERRY – GLENDALOUGH – ARDMORE  | zajtrk

Po zajtrku prevzem avta v hotelu (Ford Mondeo ali podobno vozilo). Iz Dublina se boste odpeljali proti »Vrtovom Irske« v grofiji Wicklow. Na obrobju vasi Enniskerry ne zgrešite obiska Powerscourt House & Gardens. To so eni najlepših evropskih vrtov, ki jih je zasnoval Daniel Robertson v letih 1745-1767. Posest je polna grško ali italijansko navdahnjenih kipov ter dekorativnih kovaških izdelkov. Ima čudovit japonski vrt, krožni ribnik in vodnjak s krilatimi konji, občasno pa se po vrtovih pase tudi srnjad. Danes je na posesti kavarna, ki je poleg odličnih doma pripravljenih jedi poznana tudi po prodaji volnenih izdelkov in drugih vrhunskih irskih obrtnih izdelkov.

Pot nadaljujte proti jugu do kraja Glendalough s samostanom iz 6. stoletja. Iz takratnega majhnega začetka je kraj kmalu postal poznan kot center učenja. Irska je namreč slovela kot dežela svetnikov in učenjakov in ob pogledu na ostanke te kraljevske naselbine vas bo prevzel močan občutek miru in spokojnosti.

Pot nadaljujte preko Wicklow Gap v grofijo Kilkenny.

 

Predlog nastanitve: Cliffhouse Hotel 5*, Ardmore, 1 noč

5. dan: ARDMORE – WATERFORD – BLARNEY – KENMARE | zajtrk

Vaš današnji prvi postanek bo v irskem najstarejšem mestu Waterford, ki so ga osnovali vikingi v 9. stoletju. Ne zgrešite steklarne Waterford Crystal, ki sta jo leta 1783 ustanovila brata Geroge in William Penrose. Obiskovalci steklarne si lahko ogledate celoten postopek izdelave kristalnega stekla. Naslednji postanek bo v mestecu Blarney, blizu mesta Cork City. Obiščite grad Blarney iz 15. stoletja, kjer stoji poseben kamen. Ta naj bi na tistega, ki ga poljubi, prenesel dar govora in čustev. Kamen je na takšnem kraju, da se mora vsak, ki ga želi poljubiti, nagniti nazaj preko roba poti pri čemer se drži železne ograje. Beseda oziroma termin Blarney je uvedla Elizabeta I., označuje pa »prijeten pogovor z namenom nežaljive prevare«.

Izkoristite dan tudi za obisk trgovine Blarney Woolen Mills, ki prodaja kristalne izdelke Waterford Crystal, porcelan Belleek, puloverje Aran, irsko platno, nakit in keltska darilca.

Današnjo pot boste zaključili v mestecu Kenmare, ki je odlično izhodišče za raziskovanje čudovite irske grofije Kerry.

 

Predlog nastanitve: Sheen Falls Lodge 5*, Kenmare, 3 noči

6. dan: RING OF KERRY | zajtrk

Dan namenite celodnevnemu raziskovanju Ring of Kerry. To je ena najlepših evropskih obalnih poti, ki obkroža polotok Iveragh. Na poti čez hribe Kerry Mountains se vam bodo ponudili čudoviti panoramski razgledi na jezera Killarney in za vsakim vogalom se vam bo ponudil nov pogled na slikovito pokrajino. Skozi mesteci Killarney in Killorglin boste prispeli v obalno mestece Glenbeigh, kjer boste lahko občudovali slikovit zaliv Dingle Bay. Pot nadaljujte v Cahirciveen, Valencia Harbour, center polotoka Iveragh. Navdušil vas bo pogled na otok Valentia in starodavne veličastne morske skale Skellig. Otok Valentia je ena od najzahodnejših točk Evrope.

Sledi pot v mestece Waterville na atlantski obali, ki je bil včasih priljubljeno viktorijansko in edvardijansko letovišče in ribolovski center. Vendar niso bogate le vode; bogato je tudi kopno, saj v tem delu raste skoraj 500 različnih vrst cvetlic.

Odtod se boste preko prelaza Coomakista Pass s čudoviti panoramskimi razglednimi točkami skozi očarljive vasi Caherdaniel in Sneem odpeljali do Kenmarea.

7. dan: POLOTOK DINGLE | zajtrk

Dan boste namenili raziskovanju polotoka Dingle. Dingle Peninsula je irska najzahodnejša točka in se zajeda globoko v Atlantik. Občudovali boste veličastne bujno zelene griče, gorske potoke, naravne žive meje cvetočih fuksij in kilometre zlatih peščenih plaž. Polotok mami obiskovalce s svojo intenzivno in spreminjajočo se lepoto. Morda naredite postanek ob plaži Inch Beach, kjer so snemali serijo »Ryanova hči« in kjer lahko namočite prste v Atlantik.

Mestece Dingle je polotoško središče z zanimivim, živahnim in pisanim ribiškim pristaniščem ter pletežem zanimivih uličic, ki se z griča spuščajo proti morju. Tu najdete majhne obrtne delavnice, umetniške galerije, restavracije in celo vrsto »pubov« s karakterjem. Če vam ni le za pivo, si privoščite postanek tudi v Murphy's Ice Cream za pokušnjo odličnega domačega sladoleda.

Iz Dingla se podajte proti Slea Head na skrajnem JZ polotoka, kjer kraljujejo masivne skale, ki tej obali dajejo značilno podobo. To je kraj neokrnjenih plaž in osupljivih arheoloških ostankov. Vas Dunquin leži med Slea Head in Clogher Head, zanimiva pa je po informativnem centru otokov Blasket. Posvečen je nekdanjim prebivalcem otočja, ki so z edinstvenimi literarnimi dosežki v svojem jeziku doprinesli k že tako pestri irski kulturi in tradiciji. Od leta 1953 na otokih Blasket ni več stalnih prebivalcev.

8. dan: CLIFFS OF MOHER | zajtrk

Po zajtrku se boste odpeljali proti slavnim Moherskim klifom, ki so verjetno najlepša naravna znamenitost Irske. Približno 8 km dolgi klifi se kot uporniki pnejo v višino do 200 metrov nad morjem in kljubujejo veličastnemu Atlantiku. Na najvišjem vrhu Moherskih klifov stoji stolp O'Brien's Tower, ki so ga v začetku 19. stoletja postavili kot razgledno točko za viktorijanske turiste. Zaradi svoje privzdignjene lege lahko od tam opazujete obalo Clare, Aransko otočje in hribe v ozadju.

Pot boste nadaljevali skozi grofiji Clare in Galway, ki sta res posebni. Barje tu skoraj izgine, pašnikov je le malo, zamenjajo pa jih ploske apnenčaste skale z navpičnimi razpokami. Čeprav pokrajina ni videti preveč gostoljubna, je tod človek živel že v kameni dobi, kar dokazujejo številni starodavni grobovi in male kamnite utrdbe. Regija Burren slovi tudi po svoji flori, ki uspeva na apnenčastih tleh. Zakaj tu lahko uspevajo rastline, ki sicer rastejo na Arktiki, v Alpah in Sredozemlju, še do danes ni točno pojasnjeno. Poleg bogatega rastja tu živi tudi 26 od vseh 33-ih irskih vrst metuljev.

 

Predlog nastanitve: Dromoland Castle 5*, Newmarket-on-Fergus, 2 noči

9. dan: CONNEMARA | zajtrk

Connemara je ena najlepše ohranjenih irskih regij, ki se razteza od razbrazdanega pogorja Twelve Bens na severu skozi barjansko pokrajino Roundstone Bog do zlatih peščenih plaž Atlantika. Za Connemaro je značilno spreminjanje svetlobe, zaradi česar pokrajina na videz menja razpoloženje in barve. Dolgo časa je Connemara veljala za pravi smaragd Irske.

V nadaljevanju dneva ne zgrešite obiska opatije Kylemore. Največja zanimivost opatije Kylemore Abbey je njena lega. Ugnezdena je ob vznožju gore Duchruach na severni obali Lough Pollacappul v osrčju gora Connemara in velja za eno najbolj romantičnih irskih zgradb. Leta 1920 so jo kupile nune Benediktinke, ki so kasneje tu odprle mednarodno šolo, obiskovalci pa si danes lahko ogledate tudi nedavno obnovljeno neogotsko cerkev, mavzolej, na voljo pa sta tudi restavracija in trgovinica s spominki.

10. dan: GROFIJA CLARE | zajtrk

Osrednje mestece grofije Clare je Ennis, živahno trgovsko mestece s številnimi obrtnimi trgovinicami in pubi.

Kratko vožnjo naprej stoji grad Bunratty, kjer je ena največjih irskih zanimivosti – Bunratty Castle & Folk Park. Obisk najbolj popolne in pristne srednjeveške utrdbe in okoliškega parka je čudovito doživetje. Grad je opremljen s pristnim pohištvom iz 15. in 16. stoletja, tapiserijami in umetniškimi deli davnih dni, ki obiskovalcu nudi vpogled v življenje pred nekaj stoletji. Oprema gradu tako predstavlja pomemben del keltske dediščine. Bunratty Folk Park je muzej na prostem s preko 30 zgradbami. Ogledate si lahko različne naprave za poljedelstvo iz 19. stoletja, osem kmetij, dva mlina na vodo, kovaško delavnico in cerkev. Vse skupaj je videti kot prava vas s pubom, pošto, šolo, zdravniško ordinacijo, kovačnico, tiskarno, trgovino z blagom, zastavljalnico in hotelom.

 

Predlog nastanitve: The K Club 5*, Straffan, 1 noč

11. dan: DUBLIN | zajtrk

Po zajtrku odjava iz hotela in prevoz na letališče v Dublinu, kjer oddate svoje vozilo.

POKLIČITE ZA VEČ INFORMACIJ
Termin:
individualno vse leto
Cena:
že od 2.840 € na osebo + letalo

 

vključeno
  • nastanitev v hotelih 5*,
  • 10 nočitev z zajtrkom,
  • najem vozila tipa "full size" kot na primer Ford Mondeo ali podobno vozilo,
  • dostava vozila v vaš hotel 4. dan zjutraj.

 

ni vključeno
  • letalska vozovnica,
  • dodatni obroki,
  • stroški osebne narave,
  • vstopnine.

 

Letalski prevoz ni vključen v ceno aranžmaja.

Ponudbo prevoza vam pripravimo skladno z želenim terminom potovanja z odhodi z bližnjih letališč.

 

Podoben program se lahko uredi tudi s hoteli nižje kategorije ali drugim tipom vozila.