»self-drive« osupljiva nova zelandija

Od Christchurcha do Aucklanda

Dežela "dolgega belega oblaka"

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Nova Zelandija med ljubitelji narave velja za eno zadnjih področij na svetu, ki ga še ni dosegel masovni turizem. Neskončne plaže, fjordi, praprot, gejzirji, veličastne Južne Alpe in prostrani pašniki ponujajo edinstvena doživetja.

1. dan: Prihod v Christchurch

Dobrodošli v Novi Zelandiji! Po pristanku prevzem vozila na letališču ter vožnja skozi »Vrtno mesto«, kot Christchurch imenujejo domačini. Predlagamo obisk neo-gotskega Centra umetnosti ter tržnice poleg odličnega botaničnega vrta. Če bo čas dopuščal, predlagamo še vožnjo z mestnim tramvajem ali z gondolo nad mesto, od koder se ponujajo čudoviti razgledi. Nastanitev v izbranem tipu nastanitve, prenočevanje.

2. dan: Christchurch - jezero Tekapo (ca. 250 km, 3 h 30 min)

Zjutraj po zajtrku zapustite »najbolj angleško mesto izven Anglije« ter se zapeljite skozi kmetijsko intenzivno področje Nove Zelandije – Canterbury Plains. Prihod v regijo McKenzie Country, višavsko planjavo, ki jo prekrivajo grmičaste trave. Postanek pri jezeru Tekapo z odmaknjeno Cerkvijo dobrega pastirja. Posebno doživetje je pogled s cerkvenega okna na zasnežene vrhove Južnih Alp. Zvečer priporočam, da se pridružite izletu »Earth & Sky Tour«, kjer boste podrobneje spoznali nočno nebo Južne poloble. Prav tako nepozabno doživetje je obisk observatorija blizu jezera, kjer lahko pobliže opazujete nebesna telesa. Prenočevanje.

3. dan: Jezero Tekapo - Queenstown (ca. 260 km, 3 h 30 min)

Po zajtrku odhod proti Queenstownu. Pot vas bo peljala preko vasic Omarama in Cromwell, pred prihodom v mesto pa vam svetujemo, da se ustavite še v vasici Arrowtown. Gre za eno najlepše ohranjenih vasi iz časa zlate mrzlice. Popoldan čas za odkrivanje Queenstowna. Prenočevanje.

4. dan: Queenstown

Po zajtrku čas za odkrivanje mesta. Queenstown je bil v 19. stoletju prizorišče največje zlate mrzlice v državi, danes pa slovi kot mednarodni center adrenalinskih športov. Kombinacija edinstvene alpske pokrajine ob jezeru, bogata ponudba raznovrstnih aktivnosti in kompaktno mestno središče dodatno pripomorejo k njegovi privlačnosti. Izbirate lahko med različnimi doživetji: od bungee-jumpinga, raftinga, skokov z jadralnim padalom v tandemu, vožnje s čolni jet-boat do skokov iz letala in podobnih adrenalinskih aktivnosti. Odpravite se lahko po lokalni vinski poti, na treking s konji ali s 4WD džipi do snemalnih lokacij trilogije Gospodar prstanov. Lahko pa se ležerno sprehodite ob jezeru, ali s parnikom TSS Earnslaw popeljete na bližnjo farmo za odlično kosilo ali večerjo. Prenočevanje.

5. dan: Queenstown - Milford Sound - te Anau (ca. 400 km, 6 h)

Danes vas po zajtrku čaka eden izmed vrhuncev vašega programa. Spektakularna cesta Milford se vije skozi mogočen gorski svet. Ob predoru Hummer boste morda imeli priložnost srečati simpatične papagaje vrste kea, edine gorske papagaje na svetu. Po prihodu v zaliv Milford vam predlagamo, da se vkrcate na ladjico in zaplujete med navpičnim stenami zaliva, obdani s slapovi in čudovito naravo. Pot boste nadaljevali v Te Anau, kjer vas čaka vaša nastanitev. Prenočevanje.

6. dan: Te Anau - Wanaka (ca. 230 km, 3 h 15 min)

Zjutraj po zajtrku se boste zapeljali do jezera Wanaka ob istoimenski vasici. Ledeniško jezero obdajajo vrhovi gorovja Aspiring, ki mu pravijo tudi »Matterhorn Nove Zelandije«. Obdan z golimi, travnatimi gorami je priljubljena počitniška točka za domačine, ki radi obiščejo jezero in okolico. Za razliko od Queenstowna je bolj umirjen, posebej priljubljen pa je med pohodniki, katerim so namenjene številne urejene poti v okolici. Prenočevanje.

7. dan: Wanaka - Franz Josef (ca. 290 km, 4 h)

Po zajtrku nadaljevanje poti ob jezerih Wanaka in Hawea. Dopoldan se bo pot pričela dvigati proti prelazu Haast, ki predstavlja glavni klimatski mejnik Južnih Alp. Po prečkanju prelaza se boste spustili do divjega Tasmanskega morja, kjer boste (odvisno od sezone) morda ugledali fjordlandske čopaste pingvine. Nastanitev blizu ledenika Franz Josef in popoldan možnost sprehodov v okolico. Prenočevanje.

8. dan: Franz Josef - Hokitika (ca. 135 km, 2 h)

Zajtrk in nadaljevanje po programu. Zahodno obalo Južnega otoka povezuje edinstvena 600 km dolga cesta z divjim gorskim svetom Južnih Alp, ledeniki, mirnimi jezeri ter neukročenimi rekami. Obalni prebivalci ponosno živijo v sožitju z divjo, neokrnjeno naravo, vpeti v večstoletno tradicijo. Dopoldan namenite obisku ledenika Franz Josef in morda sprehodu po ledeniku pod vodstvom vodnika. Pot boste nadaljevali ob obali ter prečkali rudarski mesti Hari Hari in Ross, kjer je rudnik zlata še vedno odprt. Srečo pri izpiranju zlata lahko poizkusite tudi sami! Zahodna obala je obenem znana tudi kot odlično nahajališče žada s središčem v mestu Hokitika. Tu lahko obiščete obrtno delavnico, kjer rudo obdelajo v poldrago kamenje, ki ga vpnejo v čudovit nakit. Prenočevanje.

9. dan: Hokitika - Kaikoura (ca. 370 km, 5 h 15 min)

Zjutraj po zajtrku predlagamo, da se pridružite dvournemu izletu »Arahura Greenstone Tour«. Odpravili se boste k reki Arahura v iskanju žada. Vaš maorski vodnik vam bo med potjo predstavil področje ter skozi zgodbe in legende pomen kamna pounamu za Maore, ki so v iskanju dragocene kamnine prihajali sem celo z vrha Severnega otoka. Nato boste zapustili zahodno obalo ter se preko mogočnih gorskih prelazov zapeljali v notranjost, opazovali zasnežene vrhove Južnih Alp ter se spustili na drugo stran, mimo zelenih pašnikov proti vzhodni obali in mestu Kaikoura. Nastanitev in prenočevanje.

10. dan: Kaikoura - Marlborough Sounds (ca. 160 km, 2 h)

Zjutraj zajtrk, nato pa vam priporočamo, da se pridružite zanimivemu izletu z ladjico. Odpravili se boste opazovati kite, ki jih v Kaikouri ob ugodnih razmerah lahko vidite res od blizu. Sledila bo vožnja do mesteca Picton, kjer se boste vkrcali na vaš čoln in odpeljali do vaše nastanitve. Z lokacijo tik ob vodi bo vaš idilični hotel umaknjen od prometa in hrupa. Uživajte v večerji na sproščeni lokaciji. Prenočevanje.

11. dan: Marlborough Sounds - Wellington (prečkanje s trajektom, ca. 3 h)

Po zajtrku boste s čolnom pripluli nazaj do Pictona ter se vkrcali na trajekt Interislander za plovbo do mesta Wellington na Severnem otoku. Pluli boste skozi slikovit zaliv Marlborough do Cookove ožine, območja potopljenega nižavja. Po prihodu v Wellington boste imeli čas za odkrivanje mesta. Svetujemo vam obisk modernega Narodnega muzeja Te Papa, ki ponuja dober vpogled v zgodovino Nove Zelandije in pacifiške kulture. Prenočevanje.

12. dan: Wellington–Taupo (ca. 370 km, 5 h 15 min)

Po zajtrku boste zapustili Wellington ter se zapeljali skozi obalno kmetijsko področje Rangitikei, kjer se ukvarjajo z ovčerejo, predelavo mleka in masla ter kmetijskim izdelki za domače in tuje trge. Po slikoviti vožnji boste v popoldanskih urah prispeli v Taupo. Istoimenska regija je v preteklosti veljala za svetovni center lovljenja postrvi. Imenovano tudi eden od »draguljev v kroni Severnega otoka« je jezero Taupo umeščeno v čisto, zeleno pokrajino, obdano z mogočnimi gorami in čudovito naravo. Prenočevanje.

13. dan: Taupo - Rotorua - Whakatane (ca. 120 km, 2 h 30 min) 

Po zajtrku boste zapustili Taupo. Na poti do Rotorue se lahko ustavite ob slapovih Huka, kjer se mogočna reka Waikato preliva čez ozko gorsko globel. Med slikovito vožnjo skozi gozdove in podeželje boste prispeli do centra mesta Rotorua, ki so ga domačini poimenovali Whangapiro – »prostor zlobnega vonja«. Območje Rotorua je nameč znano po svojih gejzirjih, blatnih kopelih in vrelih jezerih. Tu boste od blizu občutili utrip zemlje in skozi sprehod po mestu spoznali, da je zemljina skorja v Rotorui res tanka. Obenem je mesto center maorske kulture, zato svetujemo tudi obisk kulturne vasice Tamaki. Popoldan prihod v (ponavadi) sončni Whakatane v zalivu Bay Of Plenty. Mesto slovi kot odlično izhodišče za obisk edinega aktivnega morskega vulkana v Novi Zelandiji – White Island! Gre za edinstveno doživetje, kateremu vsekakor namenite cel (naslednji) dan. Nastanitev in prenočevanje.

14. dan: Whakatane 

Zajtrk in nato prost dan za oddih na plaži ali druge aktivnosti. Svetujemo vam, da se udeležite katerega od izletov na mogočni White Island. Otok je poimenoval kapitan James Cook in bo posebej navdušil vse, ki jih zanima geologija. Vožnja do otoka traja ca. 80 minut, nato pa se boste sprehodili do roba vulkana (opremljeni z zaščitno masko in čelado). V kolikor se na otoku ne želite izkrcati, se namesto vožnje z ladjico odločite za polet s helikopterjem nad otokom. Zagotovo pa vam bodo ne glede na vrsto izleta ostali nepozabno spomini in vrhunske fotografije. Prenočevanje.

15. dan: Whakatane - Waitimo/Waikato (ca. 230 km, 4 h) 

Zjutraj po zajtrku boste zapustili Whakatane in nadaljevali vožnjo do obalnega mesta Tauranga v zalivu Bay Of Plenty. Temu bo sledilo »mesto avokada in stenskih poslikav« Katikati ter nato še Matamata, kjer so postavili znameniti Hobiton za filmski trilogiji Gospodar prstanov in Hobit. Predlagamo vam obisk vasice, kjer boste dobili odličen vpogled v snemanje obeh trilogij, pokukali v majhne hiške ter si v pubu »Zeleni zmaj« privoščili pravo hobitovsko kosilo. Za ljubitelje jam priporočamo postanek tudi v Waitomu, ki slovi po svoji jami s svetlečimi črvi. Nastanitev v bližini in prenočevanje.

16. dan: Waitimo/Waikato - Paihia (ca. 420 km, 6 h)

Danes po zajtrku se boste zapeljali proti severu otoka v smeri Paihie, ki služi kot odlično izhodišče za odkrivanje območja Bay Of Islands. Pestra ponudba nastanitve, bogata izbira restavracij in številne možnosti raznovrstnih aktivnosti so mesto po obisku postavile med vodilne na otoku. Svetujemo vam izlet z ladjico do skale »Hole In The Rock« ter obisk zgodovinske naselbine Waitangi, kjer so Angleži in Maori podpisali zgodovinski sporazum, ki predstavlja začetek Nove Zelandije kot naroda. V bližini Paihie pa boste našli tudi Haruru, zanimiv slap in urejeno sprehajalno pot. Prenočevanje.

17. dan: Paihia

Današnji dan po zajtrku lahko namenite nekaterim od številnih aktivnosti. Priporočamo vam obisk »Obale 90 milj« na skrajnem severu otoka, v bližini rta Reinga. Poleg obale in znamenitega belega svetilnika vas bo navdušila tudi divja narava in pristno morsko vzdušje. Priporočamo tudi izlet »Dolphin Eco Experience«, ki vam ponuja možnost plavanja in snorkljanja z delfini v njihovem naravnem okolju – vsekakor nepozabno doživetje! Prenočevanje.

18. dan: Paihia - gozd Waipoua Kauri - Dargaville - Auckland (ca. 425 km, 6 h)

Zajtrk, nato pa se boste zapeljali do gozda Waipoua Kauri, kjer poleg značilne praproti rastejo še zadnji primerki več kot 1500 let starih dreves kauri. V vasici Matakohe iskreno priporočamo obisk Muzeja Kauri, ki vam bo ponudil odličen vpogled v življenje in gozdno obrt tega dela Nove Zelandije. Ob »Obali hibiskusa« in preko Pristaniškega mostu se boste pripeljali v »Mesto jader«, kot Auckland pogosto imenujejo. Priporočamo postanek na vrhu nekdanjega vulkana, gori Eden, ki ponuja čudovit razgled na mesto. Ustavite se v elegantnem predmestju Parnell ter ne izpustite mestnega pristanišča. V kolikor bo čas dopuščal, obiščite še stolp Sky City Tower z razgledno ploščadjo ali se zapeljite do akvarija Kelly Tarlton's, kjer boste lahko čisto od blizu občudovali pingvine in druge avtohtone živalske vrste. Nastanitev in prenočevanje.

19 dan: Odhod iz Aucklanda

Danes po zajtrku boste zapustili Auckland ter se zapeljali do letališča, kjer boste oddali vaše vozilo ter tako zaključili vašo dogodivščino po Novi Zelandiji. Želimo vam srečno pot domov ali naprej po vašem želenem programu.

POKLIČITE ZA VEČ INFORMACIJ
Termin:
vsak dan
Cena:
na povpraševanje