"self-drive" osupljiva nova zelandija

Od Aucklanda do Christchurcha

Nova Zelandija - dežela "dolgega belega oblaka"

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Nova Zelandija med ljubitelji narave velja za eno zadnjih področij na svetu, ki ga še ni dosegel masovni turizem. Neskončne plaže, fjordi, praprot, gejzirji, veličastne Južne Alpe in prostrani pašniki ponujajo edinstvena doživetja.

1. dan: Auckland

Dobrodošli v Novi Zelandiji. Ob prihodu na letališče Auckland boste prevzeli vaš avto in se na vožnji do vaše nastanitve spoznali z »mestom jader«, kot domačini radi imenujejo Auckland. Lahko se sprehodite na vrh ugaslega vulkana Mount Eden s čudovitim razgledom na mesto. Morda vam je ljubši sprehod vzdolž marine ali pa pohajkovanje po mestnih ulicah. Priporočamo obisk War Memorial Museum in/ali vzpon na Sky City Tower. Sladokusci ne zgrešite priljubljene brazilske restavracije Wildfire, ki v marini nudi fantastične kulinarične užitke. Če ob večerji radi uživate tudi v panoramskem razgledu, potem priporočamo večerjo v vrtljivi restavraciji Sky City Orbit Restaurant.

Znamenitosti Aucklanda
Auckland in maorska kultura
Kelly Tarlton's
Križarjenje z večerjo

2. dan: Northland

Zgodaj zjutraj zapustite Auckland in se ob obali Hibiscus Coast odpeljite v Matakohe, kjer priporočamo ogled Kauri and Pioneer Museum, ki nudi odličen vpogled v čas priseljevanja prvih Evropejcev. Popoldne boste prispeli v gozdove Waipua Kauri Forest. Poleg značilne praproti boste lahko občudovali 1500 let stara drevesa kauri, ki niso le ena izmed največjih, ampak tudi najstarejših vrst. Pri kraju Waipua si privoščite krajši sprehod po veličastnem gozdu, nato pa pot nadaljujte do naravnega pristana Hokianga, kjer prevladujoči zahodni vetrovi ustvarjajo velike sipine, ki označujejo vhod v Hokianga Harbour. Pot nato nadaljujete proti Bay of Islands, proti mestecu Paihia.

3. dan: Northland

Ta dan je odvisen od vašega zanimanja oziroma interesov. Lahko se udeležite izleta proti severu na »Ninety-Mile-Beach« vse do rta Reinga. Alternativno greste lahko na izlet s čolnom med neštete otočke Bay of Islands, ki je pravi novozelandski paradiž. Priporočamo postanek v najstarejšem novozelandskem mestecu Russel ali pa obiščete Waitangi, kjer je bila leta 1840 podpisan izjemno pomemben dogovor med Angleži in Maori. Dogovor ima še dandanes velik vpliv na odnose med dvema kulturama in je priznan pravni dokument. Pustolovcem svetujemo »Dolphin Eco Experience«. Na izletu boste imeli priložnost plavanja in snorkanja z delfini v njihovem naravnem okolju. Z nekaj sreče boste uzrli celo različne vrste delfinov.

Srečanje z delfini
Panoramski polet "Hole in the Rock"

4. dan: Waikato

Pot nadaljujte skozi Whangarei, osrčje regije Northland, vzdolž obale Hibiscus Coast do Aucklanda. Od tam naprej vas bo pot vodila skozi regijo Waikato, najpomembnejšo kmetijsko pokrajino Severnega otoka. V kraju Waitomo boste imeli priložnost obiska podzemlja. Pridružite se vodenemu ogledu jame Waitomo, se vkrcajte na čoln in si oglejte našim kresnicam podobne svetleče črve. V največji jami, ki jo imenujejo tudi katedrala, boste v popolni temi lahko občudovali te svetleče živalice, ki na stropu ustvarjajo pravo »mlečno cesto«. Pogumnejši se lahko udeležite raftinga in se na velikih zračnicah spustite skozi labirint podzemnih predorov.

Rafting v jamah Waitomo
Jama Waitomo in svetleči črvi

5. dan: Bay of Plenty

Ta dan vas bo pot vodila v Whakatane. Na poti se ustavite v kraju Matamata, kjer obiščite slavno filmsko pokrajino Šajersko iz Gospodarja prstanov. Obiščite pub pri zelenem zmaju in si privoščite kosilo v stilu Hobitov. Nadalje vas bo pot peljala skozi mesto avokada in fresk Katikati v Bay of Plenty. Končno boste prispeli v mesto Whakatane, znano kot središče maorske kulture. Obenem je tu tudi odlična priložnost za plavanje v Pacifiku.

Ogled filmskega Hobitona

6. dan: Bay of Plenty

Dan namenjen počitku. Lahko poležavate na plaži ali pa se udeležite prav posebnega izleta na otok White Island. Še posebej boste navdušeni tisti, ki vas zanima geologija, saj se boste lahko z zaščitno masko in čelado približali delujočemu vulkanu. Ne pozabite na fotoaparat za odlične fotografije.

7. dan: Rotorua in Taupo

Pot vas bo vodila v Rotoruo, geotermalno in maorsko središče Nove Zelandije, ki so ga domačini poimenovali Whangapiro – »prostor zlobnega vonja«. Območje Rotorua je namreč znano po svojih gejzirjih, blatnih kopelih in vrelih jezerih. Tu boste od blizu občutili utrip zemlje in skozi sprehod po mestu spoznali, da je zemljina skorja v Rotorui res tanka.
Priporočamo izlet do Orakei Korako - ali pa do svetih voda Wai-O-Tapu.
Wai-O-Tapu Thermal Wonderland – oglejte si svetovno znana šampanjska jezera, gejzirje, brbotajoče blato, vrela tla, velikanske vulkanske kraterje itn. Vse to dopolni še čudovita grmičevnata pokrajina in vsakodnevni zagotovljen izbruh gejzirja Lady Knox ob 10.15.
Orakei Korako Geothermal Park And Cave – svet vročih jezer, brbotajočih blatnih tolmunov in teras. Skozi dolino Hidden Valley greste lahko do jame Ruatapu. Nikjer drugje na Novi Zelandiji ne boste našli toliko aktivnih gejzirjev, Lonely Planet pa je področje Orakei Korako opisal kot najboljše geotermalno področje Nove Zelandije.
Cesta proti Taupu vas bo navdušila z nenavadno vulkansko pokrajino in posameznimi zasadi borovih gozdičev. Preden boste prispeli do letoviškega mesteca Taupo, ki leži ob bregu največjega novozelandskega jezera, se lahko ustavite pri slapovih Huka v Wairakei Tourist Park, kjer se mogočna reka Waikato preliva čez ozko gorsko globel. Zvečer priporočamo obisk Wairakei Terraces And Thermal Health Spa, kjer se lahko udeležite tradicionalne večerje Hangi. V »Visitor Centre« vas bodo pozdravili kot goste (Manuhiri). Za dobrodošlico se boste udeležili tradicionalne ceremonije, nato odšli na ogled maorske vasi, zaključili pa z večerjo (hangi). Večerjo hangi sestavljajo jedi, kuhane v zemlji. Po večerji sledi še predstavitev maorske kulture skozi glasbo in ples, kar vam bo še dolgo ostalo v spominu kot eno najlepših doživetij.

Te Puia, Rainbow Springs in Agrodome

8. dan: Wellington

Na poti proti Wellingtonu vas bo spremljala čudovita kulisa treh spečih vulkanov narodnega parka Tongariro. Gola pokrajina narodnega parka se bo na vaši poti kmalu umaknila zelenemu in rodovitnemu obalnemu kmetijskemu področje Rangitikei, kjer se ukvarjajo z ovčerejo, predelavo mleka in masla ter kmetijskimi izdelki za domače in tuje trge. Vzdolž obale Kapiti boste kmalu prispeli v Wellington, prestolnico Nove Zelandije. V mestu se boste verjetno zapeljali na vrh hriba Mount Victoria (196 m n. m.) s čudovitim razgledom na prestolnico. Podoben razgled nudi tudi gondola, dolgoletna mestna ikona, ki svoj vzpon prične v Lambton Quay. Na vrhu lahko obiščete Observatorij, ali pa se peš spustite skozi botanične vrtove, ki se raztezajo vse do Parlamenta. Wellington je prestolnica že vse od leta 1865 in zato je ogled parlamentarnih zgradb in »čebelnjaka« zanimiv. Katedrala sv. Pavla navdušuje z veličastno notranjostjo iz lokalnega lesa in z izjemnimi vitraži na velikih oknih. Poleg politike pa mesto nudi tudi pestro kulturno izbiro muzejev in umetniških galerij. Izpostaviti je treba predvsem moderen Narodni muzej Te Papa, ki obiskovalcu nudi odličen vpogled v zgodovino Nove Zelandije in pacifiško kulturo. Na drugem mestu je zagotovo Museum of Wellington City and Sea, ki se na mednarodnih lestvicah uvršča med najboljše svetovne muzeje. Zvečer se boste morda radi sprehodili z lokalnim vodnikom skozi park Zealandia, kjer boste lahko uzrli različne živali, ki so aktivne samo zvečer. Z nekaj sreče boste opazili tudi kivija, ogroženo neletečo ptico, narodni simbol Nove Zelandije.

Alpsko prečkanje Tongariro

9. dan: Marlborough

Zjutraj se z avtom odpeljete do trajektnega terminala Interislander za vkrcanje na trajekt in plovbo proti mestecu Picton na Južnem otoku. S trajektom boste odpluli preko Cookove ožine in skozi veličastne fjorde Marlborough Sounds, področje potopljenih dolin. Po izkrcanju sledi nastanitev v hotelu.

Ikone pokrajine Marlborough
Queen Charlotte Track

10. dan: Canterbury

Iz Pictona vas bo pot skozi regijo Marlborough vodila v vinogradniško mestece Blenheim. Vinsko trto so začeli tu saditi v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko je družba Montana Wines iz Aucklanda iskala nove vinorodne regije. Kakovost zemlje, dolga poletja, dolge jeseni in mrzle zime so popoln recept za prvovrstna vina, še posebej sauvignon. Vzdolž prvinske slikovite obale boste prispeli v mestece Kaikoura. Globoko morje, topli tokovi in obilo hrane so razlog, da to področje redno obiskujejo kiti glavači. Sledijo jim tjulnji, ki se sončijo na obalah, morda pa boste opazili tudi delfine. Kaikoura je tudi odličen kraj za ornitologe, saj tam živijo mnoge vrste vodnih ptic.

Opazovanje kitov

11. dan: Hokitika

Zjutraj se boste verjetno radi udeležili zanimivega ter informativnega križarjenja in opazovanja kitov glavačev. Morda je to vaša življenjska priložnost, da se približate tem veličastnim bitjem. Po križarjenju boste zapustili vzhodno obalo in se preko slikovitega prelaza Lewis pass odpeljali na zahodni del otoka, kjer se boste skozi številna rudarska mesteca pripeljali do Hokitike. Hokitika je znana po rezbarijah iz poldragega zelenega kamna žada, ki ga Maori imenujejo Pounami, novozelandci pa mu rečejo kar »greenstone«.

12. dan: Franz Josef

Dopoldne se lahko udeležite enega od izletov in spoznate več o žadu ter njegovem pomenu za Maore. Iz Hokitike se lahko odpeljete v Ross, staro pozabljeno mestece, za katerega so trdili, da stoji na milijone dolarjev vrednem zlatu. Zlato je bilo razlog prihoda številnih pustolovcev in iskalcev zlata s celega sveta ter mnogih zgodb iz tega pionirskega obdobja. Veličastna gorska veriga Južnih Alp, ki se kot hrbtenica pne vzdolž Južnega otoka, z vrhovi sega vse do 3.500 m n. m. in je razlog za skoraj vsakodnevne regijske padavine. Ledenika Franz Josef in Fox s teh vrhov segata v nižino vse do 300 m n. m.

13. dan: Jezero Wanaka

Zjutraj boste lahko s helikopterjem poleteli do enega od ledenikov, občudovali Alpe s ptičje perspektive in morda celo pristali na ledeniku. Izleti so tudi odlična priložnost za čudovite fotografije. Kasneje se lahko sprehodite okrog slikovitega jezera Lake Matheson blizu Foxa. Pravijo mu tudi »zrcalo«, saj na jasen dan na njegovi gladini lahko vidite odsev novozelandske najvišje gore, Mount Cook. Skozi narodni park Westland in preko prelaza Haast boste prispeli v mestece Wanaka.

Puzzling World
Muzej Warbirds & Wheels

14. dan: Te Anau

Pot boste mimo Queenstowna nadaljevali proti Narodnemu parku Fiordland, ki ni le največji novozelandski narodni park, ampak eden največjih narodnih parkov v svetovnem merilu in razglašen za kraj svetovne dediščine. Ob pogledu na veličastnost narave, ozke doline, strme skalne stene, ki se pnejo v nebo in bujen deževni gozd, se človek zdi povsem nemočen. V Fiordlandu je gospodar narava. To noč boste prespali na vhodu v ta čudovit narodni park, v mestecu Te Anau.

15. dan: Queenstown

Ta dan imate priložnost obiskati slavni fjord Milford Sound, ki bo zagotovo eden od vrhuncev vašega potovanja po Novi Zelandiji. Iz Te Anau vas bo pot vodila v Milford Sound, ki je med vsemi 14 fjordi v narodnem parku najlažje dostopen. Po cesti Milford Road boste prišli do predora Homer, kjer boste verjetno uzrli nagajive kee, edine gorske papige na svetu. Sledi križarjenje po slikovitem zalivu skoraj do Tasmanskega morja. Alternativno lahko obiščete nekoliko bolj oddaljen Doubtful Sound. Po povratku v Te Anau se odpeljite nazaj v »St. Moritz Južnega Pacifika«, Queenstown. Čudovita lega ob jezeru Wakatipu, ki ga obkrožajo gorski vršaci, je razlog, da je ta majhen kraj najbolj priljubljeno turistično središče Južnega otoka.

Milford Sound
Doubtful Sound
Milford Track

16. dan: Queenstown

Mestece Queenstown je bilo center največje zlate mrzlice v 60-ih letih 19. stoletja, danes pa ima mednarodni sloves adrenalinske prestolnice sveta. Kombinacija edinstvene objezerske alpske pokrajine, velike izbire aktivnosti in strnjenega mestnega jedra k temu še dodatno pripomore. Ta dan lahko izbirate med mnogimi izleti ali aktivnostmi. Preskusite se lahko v bungy jumpingu, raftanju po brzicah, tandemskem jadralnem padalstvu, jet boatingu, padalstvu ali vrsti drugih aktivnosti. Uživate lahko tudi na izletu po vinski cesti, na vodenem izletu v konjskem sedlu, ali pa se s terencem podate na izlet po filmskih lokacijah iz trilogije »Gospodar prstanov«. Morda pa boste imeli raje ležeren sprehod ob jezeru ali pa križarjenje z 90 let starim parnikom »TSS Earnslaw« in romantično večerjo na farmi Walter Peak. Izbira je vaša.

Bungy in swing
Dart River Safari
Gurmanska doživetja na vinski cesti
Parnik Earnslaw in farma Walter Peak
Treking po poti Rob Roy Glacier
Treking po poti Routeburn
Vzpon z gondolo Skyline
Skoki s padalom v tandemu
Ziptrek
Tekma z divjino

17. dan: jezero Tekapo

Po prehodu skalnate soteske Kawerau Gorge in vasi Cromwell se cesta prične vzpenjati proti prelazu Lindis Pass. Pred vami je planota Mackenzie Highland. Na poti proti Narodnemu parku Mount Cook vam bodo vztrajno sledile Južne Alpe. Mogočen masiv Mount Cook je s 3.754 m n. m. v. najvišji novozelandski vrh. Maori so goro poimenovali »Aoraki«, kar bi lahko prevedli kot »tisti, ki prebada oblake«. Pot nadaljujte proti jezeru Tekapo, na bregu katerega boste opazili cerkev dobrega pastirja, ki so jo zgradili leta 1935 za pionirske družine okrožja Mackenzie. V bližini bronast kip psa ovčarja, s katerim so Novozelandci priznali svoj dolg do živali, brez katerih ovčereja ne bi bila mogoča. Zvečer priporočamo izlet »Earth & Sky Tour«, na katerem boste spoznali vse o nebu Južne poloble. Observatorij blizu Tekapa nudi odlično priložnost.

Raziskovanje ledenika
Helikopterski polet nad goro Mount Cook

18. dan: Christchurch

Ko boste zapuščali Južne Alpe, boste opazili dramatično spremembo v rastju. Skozi regijo Canterbury, kjer farme sestavljajo pravi pokrajinski barvni mozaik, boste prispeli v Christchurch. To je največje mesto na Južnem otoku in je živahna mešanica starega in novega. Včasih je bilo mesto znano kot najbolj angleško mesto izven Anglije. Vse od leta 2011, ko je bilo močno poškodovano v potresu, pa se razvija v moderno mesto. Številne stare znamenitosti so bile ali so še vedno v obnovi. Trenutno (2016) sta zanimivi ogleda katedrala iz kartona in veleblagovnica Re:START Mall. Zanimiv je tudi vzpon z gondolo na vrh ugaslega vulkana Mount Cavendish 500 m n. m. Z roba kraterja je čudovit panoramski razgled na mesto Christchurch in ravnice Canterbury Plains. Na vrhu je tudi majhen muzej, ki obiskovalcu nudi zanimiv vpogled v zgodovino polotoka Banks Peninsula in prvih naseljencev. Blizu je pot »Bridle Path«, ki se vije na eni strani gor in na drugi dol. To pot so v 60-ih letih 19. Stoletja prvi beli naseljenci uporabljali kot prehod iz notranjosti na obalo, kjer so pričeli graditi mesto Christchurch. Zvečer priporočamo večerjo na obnovljenem starem tramvaju, s katerim boste med obedovanjem počasi potovali po mestu.

19. dan: odhod

Ta dan se boste odpeljali do letališča Christchurch, kjer boste vrnili svoj avto in kjer se bo pričel vaš povratek proti domu.

POKLIČITE ZA VEČ INFORMACIJ
Termin:
individualno vsak dan
Cena:
na povpraševanje